Translate

maandag 14 december 2015

Minstens 20 Saudi-vrouwen verkozen bij verkiezingen

Een Saudische vrouw brengt haar stem uit © afp.


Minstens 20 vrouwen zijn verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Saudi-Arabië. Het was de eerste keer dat ook vrouwen zich verkiesbaar konden stellen. Dat melden Franse media.

,,Het aantal verkozen vrouwen staat op dit moment op 20", liet kandidate Judaya al-Qahtani weten. Volgens haar zou er nog eentje bij kunnen komen. ,,Eén kandidate staat op een gelijk aantal stemmen met een kandidaat uit haar kiesdistrict. Een loting moet uitsluitsel bieden", verklaarde ze.

Historisch
De verkiezingen van zaterdag worden gezien als historisch, aangezien Saudi-Arabië het laatste land ter wereld was waar vrouwen niet mochten stemmen en zich ook niet verkiesbaar mochten stellen. De 20 verkozen vrouwen vormen slechts een klein percentage van alle verkozenen: in totaal waren er 2106 zetels te verdelen in 284 gemeenteraden. Meer dan 900 vrouwen stonden op de lijst van in totaal 6440 kandidaten.

Bijna anderhalf miljoen mensen mochten zaterdag stemmen, waaronder 119.000 vrouwen. In sommige delen van het land was de opkomst onder de vrouwen 80 procent, wat veel hoger ligt dan de opkomst in het algemeen.

Verandering
Volgens politicoloog Abdelkhaleq Abdullah zal zelfs dit bescheiden aantal verkozen vrouwen voor verandering zorgen in het conservatieve land. ,,Het is genoeg, zelfs als er maar één vrouw wint", liet hij voorafgaand aan de verkiezingen weten aan The Guardian.


Bron

1 opmerking:

  1. Over tien jaar zullen de vrouwen het heel normaal vinden om hun stem te laten horen en kunnen ze hun leven veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: