Translate

donderdag 12 november 2015

Satelliet gaat vliegtuigen overal ter wereld volgen

Hulpverleners lopen met een stuk vliegtuigvleugel dat onlangs aanspoelde op het eiland Réunion. Het wrakstuk is afkomstig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. MH370 verdween vorig jaar van de radar en was sindsdien spoorloos. © EPA.


Er komt een nieuw systeem om vliegtuigen over de hele wereld te kunnen volgen. Het systeem heeft mede als doel om de mysterieuze verdwijning van vliegtuigen zoals bij vlucht MH370 van Malaysia Airlines te vermijden. Dat is woensdag overeengekomen tijdens een conferentie van de VN.

De zogeheten ADS-B-signalen die toestellen nu uitzenden naar andere vliegtuigen of grondstations, zullen in het vervolg ook naar satellieten gaan. Toestellen waar ook ter wereld kunnen zo worden gevolgd, aldus de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) van de VN.

Het akkoord is gesloten op een wereldconferentie over radiocommunicatie en gaat over de toewijzing van radiofrequenties voor het volgen van vluchten van de burgerluchtvaart op wereldschaal. Daarmee wordt het vanaf 2017 mogelijk vliegtuigen overal in de wereld waar te nemen. Nu valt 70 procent van het aardoppervlak (oceanen, woestijnen, bergen) buiten het waarnemingsveld.

Malaysia Airlines
Het nieuwe systeem komt er naar aanleiding van de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysian Airlines tussen Kuala Lumpur en Peking in maart 2014, met 239 mensen aan boord. Hoewel er wel veel aanwijzingen zijn, is het toestel nog steeds niet teruggevonden.

De nieuwe regeling kan in 2017 ingaan als de vliegtuigen de nodige uitrusting hebben gekregen.
Bron

1 opmerking:

  1. Dat is mooi, maar het voorkomt niet dat een vliegtuig eens van de radar verdwijnt. Gaat het een halve eeuw duren voordat men iets daarop bedenkt?

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: