Translate

donderdag 26 november 2015

Russen bombarderen in grensgebied als 'wraakoefening'

Russische bombardementen boven Syrië © epa.


Het Russische leger bestookt woensdag door Turkmeense opstandelingen bezet gebied in de Syrische provincie Latakia. De luchtaanvallen zijn volgens woordvoerder Jahed Ahmad van de rebellen een 'wraakoefening' voor het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig door Turkije.

De Turkmenen zijn nauw verbonden met Turkije. Een Turkmeense brigade zou dinsdag een van de twee Russische piloten hebben neergeschoten toen hij zichzelf met een parachute in veiligheid probeerde te brengen.

De Russen voerden woensdag een reeks luchtaanvallen uit op de bergachtige grensstreek waar de Russische SU-24 een dag eerder werd neergeschoten. De Russische luchtmacht gaf dekking aan Syrische grondtroepen die samen met strijders van de geallieerde Hezbollah in de regio aan een opmars bezig zijn, zei Ahmad. Ook de Syrische staatstelevisie berichtte woensdag over terreinwinst van Syrische troepen in Latakia.

Zonder twijfel
Rusland maakte eerder op woensdag bekend dat het bombardementen blijft uitvoeren op terroristen in het grensgebied tussen Syrië en Turkije. In tegenstelling tot wat de woordvoerder van de Turkmeense opstandelingen beweert, verandert het neerschieten van de SU-24 door Turkije daar niets aan.

,,We zouden willen dat de terroristen en militanten verder wegblijven van de Turkse grens, maar ze blijken in Syrië helaas vlakbij de Turkse grens te zitten'', aldus een woordvoerder van het Kremlin. De Russische operaties gaan zonder twijfel door, aldus de woordvoerder.

Ondertussen uitte de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdag kritiek op de Russische campagne. Niemand kan aanvallen op Turkmenen in Syrië uitvoeren onder het mom van de strijd tegen Islamitische Staat, zei hij. De communicatielijnen met Rusland blijven wat hem betreft wel gewoon open.

BronLees ook: Russische piloot: Wij kregen geen waarschuwing
Lees ook: Turkse media trots; Russische media woest
Lees ook: Turkse ambassade Moskou bekogeld tijdens protesten
Lees ook: 'Russisch afweergeschut naar Syrië ter bescherming'

1 opmerking:

  1. Dit had flink uit de hand kunnen lopen. Dat is weer typisch een reactie van Poetin, die nooit zal erkennen dat hij vaak fout is.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: