Translate

maandag 2 november 2015

Nieuw briefje van twintig eind deze maand in de knip

Het nieuwe briefje van twintig © ap.


Niet schrikken wanneer je aan het einde van deze maand opeens een ander briefje van 20 in je portemonnee vindt. Het gaat niet om een slechte vervalsing, maar om het nieuwste bankbiljet uit de zogeheten Europa-serie.

Ondergingen eerder al het vijfje en het tientje een metamorfose, nu is het biljet van twintig aan de beurt. Het nieuwe ontwerp werd al in februari van dit jaar onthuld, maar vanaf 25 november spugen geldautomaten de vernieuwde twintigjes ook echt uit. De briefjes worden vervangen om het biljet veiliger te maken.

,,Het briefje van 20 euro is één van de meest gebruikte biljetten in de eurozone. Het is dus heel belangrijk dat we het zo veilig mogelijk maken", stelt ECB-voorzitter Mario Draghi.

Zo bevat het nieuwe biljet, naast de vertrouwde veiligheidsdraad en het watermerk, ook een 'portretraampje'. Het raampje bovenaan in het hologram - de zilveren band rechts op het bankbiljet - toont een afbeelding van Europa. Dit portret is ook aan de andere kant van het biljet te zien. Wanneer het biljet gekanteld wordt, verschijnt in het hologram de waarde van het biljet, 20 euro.

Behalve dat de nieuwe biljetten lastiger te vervalsen zijn, is de levensduur van het nieuwe bankpapier ook langer. Op termijn zullen ook de andere biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro vernieuwd worden.

Oude biljetten
De 'oude' biljetten blijven voorlopig in omloop, naast de nieuwe briefjes, maar zullen geleidelijk aan worden ingetrokken. Uiteindelijk zal er niet meer mee betaald kunnen worden, maar de datum waarop dit zal plaatsvinden wordt ruim van tevoren aangekondigd. De bankbiljetten van de eerste serie behouden wel hun waarde en kunnen altijd worden ingewisseld bij de nationale centrale banken.

Vergelijk het nieuwe en oude biljet op de website van de ECB.
Bron: video

1 opmerking:

Laat een reactie achter: