Translate

maandag 9 november 2015

'Nederlandse erft mogelijk miljoenen van zoon Kaddafi'


Model zou weduwe zijn en kind hebben van legerofficier

Het Nederlandse model Lisa van Goinga was goed bevriend met de familie Kaddafi. © getty.


Het Nederlandse fotomodel Lisa van Goinga is mogelijk een van de erfgenamen van de miljoenen van de vermoorde zoon van de Libische dictator Moammar Kaddafi. Diverse partijen knokken momenteel voor een rechter in Malta om de 60 miljoen die op een Maltezer bank staan.

Dat zegt Matthew Vella, journalist van de Malta Today. Op het Zuid-Europese eiland woedt momenteel een juridische strijd over tientallen miljoenen van de Kaddafi's. De Libische regering eist dat geld op, maar stuit op verzet van Safia Farkash Kaddafi, de weduwe van de vroegere dictator Kaddafi.

Vrouw en kind
Safia meent recht te hebben op minstens een deel van de miljoenen die op Malta zijn weggezet door een van haar zonen, Mutassim Kaddafi. Volgens Vella heeft haar Griekse advocaat Harris Ikonomopoulos in het dossier verklaard dat er nog meer erfgenamen zijn. ,,En daar noemde de advocaat Lisa van Goinga als 'de vrouw van Mutassim' en ook dat ze samen een kind hebben,'' zegt Vella die het dossier heeft ingezien.

Dat de naam van de knappe Lisa van Goinga is opgedoken in het dossier over de Kaddafi-miljoenen, is niet zo vreemd. In 2011 dook Lisa al op als vriendin van legerofficier Mutassim Kaddafi, de vierde zoon van de dictator en een graag geziene playboy in de internationale wereld van de jetset. Lisa kwam als subtopmodel terecht bij exclusieve feesten van de rijken der aarde. Zij werd gespot in aanwezigheid van bekende filmsterren en leden van Europese koningshuizen. In die wereld zou ze Mutassim hebben leren kennen.

Liefje
Mutassim werd eerder in verband gebracht met een ander Nederlands model, Talitha van Zon, die inderdaad bevriend was met Mutassim. Talitha zelf noemde Lisa van Goinga echter altijd al het échte liefje van Mutassim. Lisa's vader Richard gaf, thuis in Hilversum, destijds toe dat zijn knappe dochter de Kaddafi's 'wel eens is tegengekomen'. Sterker: Lisa heeft in het verre verleden zelfs een relatie gehad met een neef van Mutassim Kaddafi, ene Tarek Kaituni. Op het internet circuleren foto's van de bruiloft van de twee.


Lisa is ook op foto's gespot met telgen uit de dictatorsfamilie. Toen het regime van de Libische dictator Kaddafi ineenstortte, zou Lisa met de vluchtende familie zijn meegegaan. Ze heeft echter nooit waar ter wereld dan ook commentaar gegeven over haar brisante relatie met de Kaddafi's.


Playboy
Nu, vier jaar later duikt de naam van het jetsetmodel weer op in een door de regering van Libië aangespannen rechtszaak over de miljoenen van Mutassim Kaddafi. Mutassim had een functie in het regime van zijn vader, maar werd vooral bekend als playboy die met geld smeet in de jetsetwereld.

Zo gaf hij op 10 april 2009 ruim 21.000 dollar uit aan kleding. Een dag later spendeerde hij nog eens 8.300 dollar in dure kledingzaken, om vervolgens de dag af te sluiten met een barrekening van 3.300 dollar. Het dode lichaam van Mutassim (toen 34 jaar) werd in oktober 2011 aangetroffen nadat hij sneuvelde in de strijd. In zijn kleding vond men creditcards, cannabis en zes Viagra-pillen.

Mutassim zou begin 2011 al 60 miljoen euro op een bank in Malta hebben staan. De Libische regering is wereldwijd bezig 'verstopt' geld van de familie Kaddafi op te eisen. Dus ook de tientallen miljoenen die Mutassim naar Malta had gesluisd. Op basis van wetgeving zou Lisa zelf één-achtste deel van de miljoenen kunnen opeisen. De moeder van Mutassim zou recht hebben op éénzesde deel en de rest zou naar de zoon van Lisa gaan.

Vader
Net als vier jaar geleden reageren Lisa's ouders thuis in Hilversum weer verbaasd. ,,Oh, dit wist ik niet,'' zegt vader Richard die belooft 'het gerucht' aan zijn dochter door te geven. Richard wil niet zeggen waar Lisa is en het model zelf laat - als altijd - niks van zich horen. Hoewel ze na 2011, toen Mutassim om het leven kwam in de strijd, niet veel meer opduikt in de publiciteit, lijkt haar leven als jetsetmodel gewoon door te gaan. Eerder dit jaar dook een foto van haar op, gemaakt op het filmfestival van Cannes.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: