Translate

dinsdag 17 november 2015

'IS bereidt cyberaanslagen voor op Groot-Brittannië'

De Britse minister van Financiën, George Osborne, is steeds vaker sprake van 'hybride conflicten', die zowel op de grond als via internet woeden. © anp.


Islamitische Staat werkt aan dodelijke cyberaanslagen op doelen in Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse minister van Financiën, George Osborne, dinsdag gezegd tijdens de bekendmaking dat hij het jaarlijkse budget voor de bestrijding van cybercrime zal verdubbelen. In 2020 zal er jaarlijks 1,9 miljard pond (2,7 miljard euro) naar de bestrijding van dergelijke criminaliteit gaan.

Volgens Osborne kunnen cyberaanvallen levens kosten als het terroristen lukt de nationale elektriciteitsvoorziening te saboteren, als ze computersystemen van de luchtverkeersleiding overnemen of ziekenhuiscomputers hacken. Er is steeds vaker sprake van 'hybride conflicten', die zowel op de grond als via internet woeden, zegt hij. Momenteel worden bedreigingen tegen 450 Britse bedrijven onderzocht.

Offensieve capaciteiten
Osborne wil dat Groot-Brittannië ook offensieve capaciteiten krijgt om terug te slaan in het geval van cyberaanvallen. Die moeten in eerste plaats zorgen voor afschrikking maar kunnen, als Londen dat wil, ook daadwerkelijk worden ingezet. Groot-Brittannië behoudt zich volgens hem het recht voor op te treden.

Niet alleen terreurgroeperingen zullen via cyberspace aangepakt worden, aldus de minister. Ook hackers, schurkenstaten en criminele bendes kunnen op de korrel worden genomen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: