Translate

zaterdag 7 november 2015

'Explosie in Russisch vliegtuig was geen ongeluk'


Cockpitgeluiden op zwarte doos duiden op ontploffing

Resten van het verongelukte Russische toestel. © afp.


Er was een explosie aan boord van het afgelopen zaterdag neergestorte Russische vliegtuig en de oorzaak was geen ongeluk. Dit heeft een lid van het onderzoeksteam dat de zwarte dozen van de Airbus A321 onderzoekt vrijdag tegen de Franse omroep France2 gezegd.

De onderzoeker stelt dat geluiden die zijn opgenomen in de cockpit dit aangeven. France2 heeft niet gemeld wie de bron precies is. Het vliegtuig met 224 mensen, voornamelijk Russische toeristen, aan boord, stortte zaterdag niet lang na het vertrek van de luchthaven van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh plotseling neer.

Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer op Egypte. Dit heeft president Vladimir Poetin vrijdag besloten. Er zouden volgens persbureau Tass momenteel meer dan 45.000 Russen op vakantie in Egypte zijn. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren. Er wordt een plan gemaakt om de vluchten te stoppen en om de toeristen naar huis te halen.

Eerste vlucht geland
Een vliegtuig met gestrande vakantiegangers uit de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh is vrijdag in Engeland geland, zo werd op het vliegveld Gatwick bij Londen bekend. Het is de eerste vlucht van een hele reeks die werd gep;and om circa 20.000 Britse toeristen naar huis te halen.

Het was de bedoeling dat er vrijdag bijna dertig vluchten van Sharm al-Sheikh naar Groot-Brittannië zouden zijn, maar die operatie is afgeblazen. Een aantal vliegtuigen op weg naar Sharm al-Sheikh heeft vrijdag rechtsomkeert gemaakt. De Egyptische autoriteiten lieten weten dat de luchthaven bij de zuidkust van het schiereiland de Sinaï deze drukte niet aankan.

Alleen handbagage
KLM heeft voor haar vluchten naar Egypte afwijkende bagageregels ingevoerd. Passagiers die vanaf de luchthaven van de hoofdstad Cairo vliegen mochten gisteren alleen handbagage meenemen. ,,We hebben daartoe uit voorzorg besloten op basis van nationale en internationale informatie'', aldus de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Personeel op de luchthaven meldde persbureau AP dat in reactie hierop 132 van de 247 passagiers besloten de vlucht niet te nemen. Zij weigerden de rest van hun bagage achter te laten. Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zou het besluit zijn genomen omdat 'de indruk bestaat dat de veiligheidsmaatregelen niet op orde zijn'.
Bron
Lees ook: Poetin stopt alle Russische vluchten naar Egypte
Lees ook: Egypte onderzoekt beelden Sharm el-Sheikh

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: