Translate

zaterdag 21 november 2015

Belgische premier: concrete aanwijzingen voor aanslag


Terreurdreiging België opgeschaald naar hoogste niveau

© photo news.


Brussel wordt bedreigd. De dreiging betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. Op last van de politie blijven zaterdag onder meer alle 69 metrostations in Brussel dicht.

De Belgische premier Michel vertelde zaterdagochtend in een persconferentie dat er concrete aanwijzingen waren voor een op handen zijnde aanslag in de hoofdstad Brussel. Het zou gaan om aanslagen vergelijkbaar met die in Parijs.

De dreiging in Brussel betreft vooral de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel mensen op af komen. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen.

Voetbal
Het crisiscentrum Brusselse gemeenten adviseerde zaterdagochtend om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Later werd bekend dat de meeste voetbalwedstrijden gewoon doorgaan, maar dat onder meer Lokeren-Anderlecht werd afgelast.

Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht. Het ministerie wil mensen niet bang maken, maar wel waakzaam, vertelde de premier in een persconferentie.

De getroffen maatregelen (zie kader) gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen, waarin behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting hebben.


Aanhoudingen
Zaterdagmiddag verrichte de politie in Brussel vier aanhoudingen. Het is nog onduidelijk of deze actie ook te maken heeft met de verhoogde terreurdreiging. Rond diezelfde tijd werden in het centrum van Londen drie ingezetenen van een BMW met Belgisch kenteken aangehouden.

De gemeente Brussel heeft de uitbaters van restaurants en cafés zaterdagavond geadviseerd de deuren te sluiten. Dat is geen verplichting maar een aanbeveling, zei een woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur tegen de krant De Morgen. Navraag bij verschillende eetgelegenheden in het centrum leert dat de meeste restaurants geen gehoor geven aan de oproep. Veelal geven de uitbaters aan dat ze van plan zijn pas op de gebruikelijke tijd te sluiten, vaak in de vroege uren van zondag.

Hoogste niveau
In het Brussels Gewest (alles wat binnen de grote ring van Brussel ligt) is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging 'ernstig en zeer nabij' is.

In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging 'mogelijk en waarschijnlijk' is. De Brusselse luchthaven Zaventem ligt buiten het gewest, en blijft voorlopig open. Er worden wel extra maatregelen genomen. Ook de intocht van Sinterklaas in een wijk tegen het Gewest aan is afgelast.

Drukke plekken
Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden.

Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies naar België aangepast. De veiligheidsdreiging in het gewest Brussel is op het hoogste niveau. Het ministerie roept mensen daarom op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.

Ondanks de regen en de verhoogde terreurdreiging zoeken honderden toeristen en dagjesmensen toch gewoon de toeristische trekpleisters van de Belgische hoofdstad op.

Salah Abdeslam
Verder worden in Brussel meer agenten en militairen ingezet. Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt.

Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Tweede keer
Het is de tweede keer dat in Belgie de hoogste terrreurdreiging wordt afgekondigd. Niveau 4 gold even in Brussel tijdens de jaarovergang van 2007 naar 2008. Het werd afgekondigd naar aanleiding van een dreiging in verband met plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgelast.


Premier Charles Michel kondigde zaterdagochtend vier maatregelen aan als gevolg van het verhoogde dreigingsniveau.

1. Grote evenementen worden geannuleerd (die capaciteit kan gebruikt worden voor andere 'inzetbaarheid')

2. De metro wordt stopgezet tot zondagmiddag. Dan volgt een nieuwe evaluatie.

3. Capaciteiten voor militairen en politie worden verstrekt, met uitdrukkelijke aandacht voor Brussel.

4. Telefoonnummer 1771 wordt gelanceerd voor vragen aan crisiscentrum.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: