Translate

vrijdag 9 oktober 2015

Voortvluchtige drugsbaron zet beloning op hoofd Trump

Joaquín 'El Chapo' Guzmán (links) en Donald Trump. © anp.


De voortvluchtige Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán heeft een beloning van 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) gezet op het hoofd van de Amerikaanse magnaat Donald Trump.

Guzmán is kwaad omdat Trump, die wil meedoen aan de Amerikaanse verkiezingen, racistische opmerkingen heeft gemaakt over Mexicanen, zo meldden Zuid-Amerikaanse media vrijdag. ,,Ze sturen ons de probleemelementen. Ze hebben drugs bij zich, ze verhogen de criminaliteit, het zijn verkrachters'', aldus de omstreden miljardair.

De opmerkingen vielen niet alleen bij El Chapo verkeerd. Onder meer de Amerikaanse zender NBC besloot de Miss USA en Miss Universe-verkiezing niet uit te zenden. Trump is een van de organisatoren. 

Spoorloos
De beloning van 100 miljoen dollar die Guzmán voor Trump (dood of levend) in het vooruitzicht stelt, is aanzienlijk hoger dan de beloningen die justitie in Mexico en de VS voor zíjn aanhouding hebben uitgetrokken, respectievelijk 3,5 en vijf miljoen dollar.

De drugsbaron wist in juli op spectaculaire wijze uit de gevangenis teontsnappen en is nog steeds spoorloos. Hij verbleef in de Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez in Mexico, vlak bij de hoofdstad Mexico-City.

Spectaculair
Via een tunnel wist hij te ontsnappen. De vluchtpoging was ongetwijfeld goed gepland. De Engelstalige krant Daily Mail schrijft dat de tunnel voorzien was van elektriciteit, verluchting en zuurstoftanks voor in noodgevallen. De drugsbaas zou een motorfiets hebben gebruikt om snel door de tunnel te komen.

El Chapo slaagde er jaren geleden ook al eens in om te ontsnappen. Nadat hij in 1993 in Guatemala werd gearresteerd, wist hij in 2001 uit een extra beveiligde gevangenis in de deelstaat Jalisco te komen. Hij werd weggevoerd in een wasmand nadat hij gevangenisbewakers had omgekocht.
Bron

1 opmerking:

  1. Wie is de boodschapper van dit bericht, want de goede man houdt zich toch nog steeds schuil.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: