Translate

zaterdag 31 oktober 2015

Vaker Russische onderzeeërs in Noordzee

In de Noordzee worden steeds vaker Russische onderzeeërs waargenomen. Dat bevestigt Defensie zaterdag in De Telegraaf naar aanleiding van Amerikaanse vrees voor spionage van datakabels op de zeebodem.

Hoe vaak de Russen voor de Nederlandse kust varen, wil Defensie niet zeggen. Volgens minister Kamp (Economische Zaken) lopen er twaalf internetkabels van de VS naar Europa. De helft komt in Nederland aan land. Hij stelt dat de kabels goed zijn beschermd.

Verliezen
Rusland is bijzonder geïnteresseerd in de kabels. Het land heeft zelf een meer lokale data-infrastructuur en dus veel minder te verliezen wanneer de kabels beschadigd zouden raken.

Dick Berlijn, voormalig commandant der strijdkrachten, stelt in De Telegraaf dat deze ontwikkeling doet denken aan de Koude Oorlog. ,,Machtsblokken deden er alles aan om elkaars geheimen te achterhalen.'' Maar hij vertrouwt erop dat 'de veiligheid van het dataverkeer is gewaarborgd'. ,,Mondiale economieën zijn nu meer dan ooit van elkaar afhankelijk. Het is in ieders belang de infrastructuur niet te saboteren.''

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) is niet geschokt of bezorgd van de aanwezigheid van de Russen. "Als ik dat zou zeggen, zou ik suggereren dat dit me overvalt. En dat is niet zo. We weten van de toenemende assertiviteit en agressie van de Russen.''
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: