Translate

dinsdag 6 oktober 2015

Timmermans: vingerafdruk migrant schrikt terrorist af


Bij een vluchteling in Duitsland wordt een vingerafdruk afgenomen © afp.


Eurocommissaris Frans Timmermans denkt dat Europa islamstrijders buiten de deur kan houden door alle vluchtelingen te registreren en van hen een vingerafdruk af te nemen. Dat heeft hij maandag gezegd als reactie op de zorgen van verschillende Europese landen, zo meldt Reuters.

Op een persconferentie in Genève kreeg Timmermans de vraag hoe de Europese Unie ervoor zorgt dat er geen militanten die aanslagen willen plegen met de vluchtelingen binnenkomen. 'Simpelweg door vingerafdrukken af te nemen bij aankomst. Als we dat vakkundig doen, kunnen we de terroristen eruit filteren.' Hij zei daarbij dat hij niet gelooft dat militanten met vluchtelingen meereizen als ze weten dat ze bij aankomst hun vingerafdruk moeten afgeven.

Timmermans liet daarop volgen dat hij het niet leuk vindt dat de angst voor islamstrijders als argument wordt gebruikt tegen alle vluchtelingen, waar ook vandaan. 'Dat is het slapste excuus om je eigen internationale verantwoordelijkheid niet te nemen. Als we onze taak doen en mensen zodra ze arriveren een vingerafdruk afnemen en identificeren, dan bestaat dat probleem niet.'

Vals paspoort
Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie is het onwaarschijnlijk dat er militanten tussen de vluchtelingen zitten die over zee en land Europa binnentrekken. De voorzitter van de UNHCR, Antonio Guterres, acht de kans groter dat een beetje strijder voor een vals paspoort en een ticket zorgt en de risico's van de boottocht en vingerafdruk links laat liggen. 'Een terrorist zou erg dom zijn als hij duizenden dollars aan smokkelaars zou betalen voor een boot die kan zinken, bij een aanmeldcentrum zijn vingerafdruk zou afgeven en dan door verschillende grenzen zou lopen.'

In de persconferentie zei Timmermans ook dat de EU de instroom van vluchtelingen beter aan zou kunnen als de buitengrenzen beter bewaakt worden. Ook moet ervoor gezorgd worden dat vluchtelingen die geen asiel krijgen worden teruggestuurd.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: