Translate

woensdag 7 oktober 2015

Terrorisme-onderzoek naar Toyota's IS

© ap.


Amerikaanse bestrijders van terrorisme hebben bij Toyota aangeklopt over het wagenpark van Islamitische Staat (IS). Ze zijn verbaasd over de enorme aantallen Toyota pick-uptrucks en SUV's waar de jihadisten mee door Irak, Syrië en Libië rijden.

De nieuwszender ABC berichtte woensdag dat Toyota heeft laten weten geen idee te hebben hoe IS aan de auto's komt en werkt mee aan het onderzoek van een anti-terreureenheid van het Amerikaanse ministerie van Handel. Toyota is de een-na-grootste autofabrikant van de wereld.

De door jihadisten met wapens uitgeruste Toyota Hilux Pick-ups en Toyota Landcruisers rijden af en aan in de propagandafilmpjes van de soennitische extremisten. Bij een gefilmde IS-parade in Raqqa (Syrië) bijvoorbeeld was circa twee derde van de voertuigen een dergelijke Toyota met het zwart-witte IS-embleem erop.

IS heeft in de afgelopen jaren honderden Toyota's verworven, volgens de Iraakse ambassadeur in Washington, Lukman Faily. ,,We hebben ook onze buurlanden gevraagd, waar komen al die spiksplinternieuwe trucks met vierwielaandrijving vandaan?'' aldus Faily.

Oude modellen
De onderneming stelt dat veel van de auto's die in de lange karavanen van jihadisten voorbij komen, geen nieuwe modellen zijn. Toyota verkocht in Irak in 2011 6000 auto's van het type Hilux en Landcruiser. In 2013 18.000. Vorig jaar weer minder, 13.000 stuks. De dealer in Syrië is er in 2012 mee opgehouden.

Het is twijfelachtig dat IS auto's koopt van dealers. Een Australische krant kwam eerder dit jaar met het verhaal dat meer dan achthonderd van deze auto's in 2014 en 2015 in Sydney zijn gestolen en nooit meer teruggezien.
BronLees ook: Bendes wilden nucleair materiaal aan IS verkopen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: