Translate

zaterdag 3 oktober 2015

's Werelds grootste mobiele reuzenrad opent in Leiden

© AD.


Leiden beleeft dit weekend een bijzondere primeur. Het grootste mobiele reuzenrad ter wereld zal er tijdens de jaarlijkse Drie Oktober-feesten zijn allereerste rondjes draaien.

Liefst 55 meter hoog meet het spiksplinter nieuwe reuzenrad van Friese maker Mondial, dat passend 'The View' is gedoopt. De 42 gondels kunnen per rondje ruim 250 mensen een magnifiek uitzicht over de Sleutelstad en ver daarbuiten bezorgen.

Het enorme stalen gevaarte is deze week met slechts negen vrachtwagenritjes vanuit het Mondial-hoofdkwartier in Heerenveen naar Leiden gereden, vertelt eigenaar Arend Harms aan het Leidsch Dagblad.

Dit weekend wordt het op de Leidse kermis, één van de grootste van het land, in gebruik genomen. Het gigantische rad is overigens uitvoerig getest, beklemtoont Harms. ,, De constructie is volledig geïnspecteerd door verschillende instanties. Van de sterkte van het staal tot de aardlekschakelaar'', aldus Harms. ,,En nu bouwen we hem in Leiden voor het eerst op voor publiek.''

Primeur
En zo krijgt de stad een treffende primeur: de Drie Oktober-feesten, ook wel Leids Ontzet genoemd, gaan terug tot 1575 toen de stad door de Geuzen werd bevrijd na een maandenlange omsingeling. Dit jaar heeft de kermis overigens deels moeten verkassen. Vlak achter het rad wordt gebouwd aan een grote ondergrondse parkeergarage.

Het allergrootste reuzenrad is The View overigens bij lange na niet. Dat is momenteel de vast verankerde High Roller in Las Vegas, dat tot bijna 168 meter reikt. Nummer twee met twee meter minder is de Singapore Flyer.

London Eye
Momenteel werken New York en Dubai aan hun eigen, nog weer hogere, vaste reuzenrad. Die moeten minstens 190 meter hoog worden. De race om het hoogste rad werd vlak voor de Millenniumwisseling ingezet door Londen. Het bekende rad bij de Londen Eye is 135 meter hoog.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: