Translate

woensdag 7 oktober 2015

Russische marine bestookt IS en Al Nusra met raketten

© afp.


De Russische marine bestookt IS en Al Nusra met kruisraketten vanaf oorlogsschepen in de Kaspische Zee. Volgens de Russische minister van defensie, Sergej Sjoigoe, hebben vier schepen 26 raketten afgevuurd op stellingen van de tereurbewegingen in Syrië.

De afstand tussen de Kaspische Zee en Syrië is ongeveer 750 kilometer. Het persbureau Interfax berichtte woensdag dat Sjoigoe van president Vladimir Poetin de opdracht heeft zich te blijven inspannen voor samenwerking met Syrië, de VS, Turkije, Saudi-Arabië, Iran en Irak. Sjoigoe verwacht dat westerse partners de Russen vertellen waar ze IS moeten aanvallen. Westerse mogendheden beschuldigen Rusland ervan IS te ontzien.

Assad
Poetin zei volgens Russische media dat zijn Franse ambtgenoot François Hollande recent suggereerde het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger (FSA) samen te laten optrekken tegen IS met de troepen van president Bashar al-Assad. In Parijs is dat onmiddellijk tegengesproken. Hollande heeft Poetin wel gezegd dat het noodzakelijk is het FSA aan de onderhandelingstafel te hebben.

Pro-westerse rebellenleiders hebben woensdag de vermeende suggestie als onlogisch verworpen. Een leider in het zuiden van Syrië, Bashar al-Zoubi, zei dat ,,eerst moet worden afgerekend met de man die IS naar Syrië heeft gebracht (president Assad) voor we samen met het leger tegen IS vechten''.

De pro-westerse strijdgroepen van het FSA moesten de soldaten worden van de relatief gematigde Syrische oppositie. Die besloot al in 2011 tot de oprichting ervan en kreeg westerse steun. In de burgeroorlog wordt het FSA overvleugeld door jihadisten.

Luchtaanval
Eerder maakten de Russen al bekend dat ze samen met Syrië optrekken bij een aanval ten noorden van de stad Hama. Volgens de waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) is het de grootste aanval over land sinds maanden.

Volgens SOHR-chef Rami Abdelrahman is dit nog maar een voorproefje. In Syrische militaire kringen wordt volgens hem gezegd dat de grondtroepen met de Russische luchtsteun de sterkte van hun tegenstanders in het gebied testen. Dat is een voorbereiding voor een veel groter offensief dat later van start moet gaan. Daarvoor zouden ook duizenden strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en strijders uit Iran naar de streek zijn overgebracht. Duitse media stelden woensdag dat er zeker 2000 Russische militairen in Syrië zijn neergestreken. Het Kremlin bezweert zelf geen grondtroepen in te zetten.

In het noordwesten van Syrië zijn veel verschillende strijdgroepen actief, zoals het aan al-Qaeda verwante al-Nusra Front, het islamitische Ahrar al-Sham (Vrije Mensen van de Levant) en 'brigades' die zich tot het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA) rekenen. Het FSA is feitelijk geen strak georganiseerd leger, maar een verzamelnaam voor groepen rebellen. Talrijke jihadisten en meer gematigde rebellen inclusief die van het al-Nusra Front en FSA-strijders werken vooral in de noordwestelijke provincie Idlib samen onder de naam Jaish al-Fatah (Veroveringsleger).

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) zijn niet in het noordwesten actief. Wel is IS aanwezig ten oosten van Hama en Homs.


Schending Turks luchtruim
Turkije wil in Ankara gesprekken voeren met Russische militaire functionarissen om op die manier te voorkomen dat gevechtsvliegtuigen van Rusland opnieuw het Turkse luchtruim schenden. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag meegedeeld.

De Russische toestellen zijn nu drie keer rond acties tegen doelen in Syrië het luchtruim van Turkije binnengevlogen, niet alleen tot ergernis van Ankara, maar ook van het argwanende Westen en de NAVO. Dinsdag werd de Russische ambassadeur in Ankara al voor de tweede keer in drie dagen ontboden om over de incidenten te komen praten.
Bron
Lees ook: NAVO bezorgd over Russische legeropbouw
Lees ook: Amerikaans legervliegtuig Syrië wijkt uit voor Russen
Lees ook: 'Rusland akkoord over coördinatie aanvallen Syrië'

1 opmerking:

Laat een reactie achter: