Translate

dinsdag 13 oktober 2015

Rusland nu al woedend over resultaten MH17-rapport


Een wrakstuk van MH17 wordt overgedragen aan onderzoekers © epa.


Ongeacht de bewijzen die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dinsdag levert over het neerhalen van MH17, staat voor Rusland één ding vast: Rusland en pro-Russische rebellen hebben het niet gedaan. Rusland speelt het hard en heeft bij de VN officieel geklaagd over vooringenomenheid van de Onderzoeksraad.

Gegevens die door Russische experts zijn aangeleverd zouden stelselmatig zijn genegeerd en de Onderzoeksraad zou naar een vaststaande conclusie hebben toegewerkt. Dat schrijft het Russische lid in het onderzoeksteam, Oleg Storsjevoj, aan de VN-luchtvaartorganisatie ICAO.

De klacht richt zich vooral op de bepaling welk type raket het toestel heeft neergehaald: een Buk-luchtdoelraket is de algemene aanname in het Westen, maar Rusland wil er niet aan, althans; niet een Buk van Russische komaf. De Russen leverden daarom gedetailleerde berekeningen aan de Onderzoeksraad, maar die heeft er volgens Storsjevoj niets mee gedaan.

Verwijten
,,Alle gedetailleerde berekeningen zijn door de Raad genegeerd. Als gevolg hiervan komt de Raad tot conclusies die haaks staan op het gezonde verstand en niet overeenkomen met het ontwerp van dit wapensysteem,'' schrijft hij in een brief die volgens buitenlandse media al vorige maand bij de ICAO is bezorgd. Ook vindt hij dat de Raad niet van feiten naar een conclusie heeft gewerkt, maar bij een vaste conclusie de passende feiten heeft gezocht.

Een Kremlinwoordvoerder herhaalde gisteravond in Moskou de verwijten. Nederlandse onderzoekers zouden herhaaldelijk hebben geweigerd samen te werken met Russische experts. De Onderzoeksraad reageert tot aan de presentatie vanmiddag op geen enkel bericht.

Vingerwijzing
De toon van de Russische verwijten is ongekend hard, maar de boodschap is niet nieuw: het land verzette zich al direct na de ramp tegen het idee dat het of de pro-Russische rebellen iets te verwijten valt. Die boodschap is maandenlang consequent uitgedragen door het Kremlin en vrijwel het gehele Russische medialandschap wil er nog altijd niet aan dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket, ondanks de sterke aanwijzingen daarvoor.

De MH17-berichtgeving in Rusland verloopt volgens een vast patroon: telkens als er een nieuwe vingerwijzing is dat pro-Russische rebellen of zelfs Russische militairen de Maleisische Boeing hebben neergehaald, komen Russische kranten of televisiekanalen de volgende dag met een heel ander verhaal. De strekking daarvan is dat de Oekraïners MH17 hebben neergeschoten. Zonder dat het nieuwe bewijs van het Westerse scenario overigens wordt ontkend.

Schuldvraag
De Russische media lijken er daarbij op uit zo veel mogelijk ruis te veroorzaken. Hoe meer versies er in omloop zijn, hoe meer de Russische nieuwsconsument in verwarring raakt. Uiteindelijk wil die maar helemaal niet meer nadenken over de schuldvraag.

De Russische pro-Poetin sensatiezender LifeNews toonde vorig jaar de eerste beelden van het brandende wrak en de verzamelde paspoorten van slachtoffers. De jonge hoofdredacteur Anatoli Soelejman is ervan overtuigd dat de Oekraïners het gedaan hebben. ,,Voor mij is doorslaggevend dat vlak na de ramp geen van de rebelleneenheden de aanslag claimde. Terwijl we aanvankelijk nog dachten dat het om een Oekraïens Antonov vrachtvliegtuig ging en ze dan echt wel meer kabaal zouden hebben gemaakt.''

'Internationale paria'
Het enig overgebleven onafhankelijke krant Novaja Gazeta, die opviel met de voorpagina 'Vergeef ons Nederland', publiceerde afgelopen jaar meer dan honderd artikelen over de ramp. ,,Ik ben ervan overtuigd, dat als het onderzoek onder leiding van Nederland aantoont dat het toestel met Russische hulp is neergeschoten, Rusland een internationale paria wordt,'' stelt adjunct-hoofdredacteur Vitali Jarosjevski. ,,Wie het heeft gedaan, weten wij natuurlijk ook niet, er is nog zo veel onduidelijk.''

Novaja stuurde als enig Russisch medium op 17 juli dit jaar een verslaggever, Pavel Kanygin, naar Nederland voor de jaarherdenking van de aanslag. Ook voor de presentatie van het rapport is hij weer neergestreken in Nederland. ,,Ik voel me als Rus verantwoordelijk voor er is gebeurd,'' vertelt Kanygin. ,,Het gaat er dan niet eens zozeer om wie de knop nou heeft ingedrukt. Maar als Rusland de oorlog in Oost-Oekraïne niet zo had opgestookt, dan was MH17 nooit neergeschoten.''
Bron
Lees ook: 'Oekraïne schoot met oude raket MH17 neer'
Lees ook: Zoektocht naar gerechtigheid begint na conclusies MH17
Lees ook: Rusland: Onderzoek MH17 is bevooroordeeld
Lees ook: BUK-fabrikant naar Europees Hof om sancties
Lees ook: Onderzoeksraad rondt MH17-onderzoek Kiev officieel af

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: