Translate

dinsdag 6 oktober 2015

Ex-onderzoeker: Buk-deeltjes in lichamen MH17

Onderdelen van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne vorig jaar oktober © Archiefbeeld ANP.


Een Oekraïens oud-lid van het internationale onderzoeksteam (JIT) naar de MH17-ramp heeft tegen de NOS gezegd dat in slachtoffers metalen deeltjes zijn aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig zijn van een Buk-raket. De man, Vasyl Vovk, was volgens de NOS tot juni werkzaam als leider van de Oekraïense afdeling van het team dat strafrechtelijk onderzoek doet.

,,Op basis van de voorlopige resultaten die onze Nederlandse collega's ons geven, blijkt dat bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers zijn gevonden elementen zitten die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk'', aldus Vovk, die ook voor de Oekraïense geheime dienst SBU werkte. Ook in het vliegtuig zelf zouden deeltjes van waarschijnlijk een Buk-raket zijn aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie, dat leiding geeft aan het onderzoek, noemt de uitspraken van Vovk onzorgvuldig. ,,De heer Vasily Vovk maakt al enige tijd geen deel meer uit van de SBU en is dus ook niet meer betrokken bij het onderzoek. Het JIT heeft regelmatig de nabestaanden en de pers geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek, altijd op zorgvuldige wijze en zonder overhaaste conclusies te trekken.''

Het OM herhaalt dat het meest waarschijnlijke scenario allang is dat vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket. ,,Hoewel veel wijst in één richting kunnen andere scenario's niet worden uitgesloten'', aldus de reactie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert volgende week de uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van de crash. Het gaat niet over de daders. Dat onderzoek wordt gedaan door het JIT.
Bron

3 opmerkingen:

 1. Wanneer worden de daders voor het gerecht gesleept?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is al 12 uur geweest, het komt er niet meer van.
  Het is 5 voor 12, voor WWIII, en mocht dat ook niet gebeuren, dan zal je horen jaren later dat het 1 voor 12 is geweest, pfff

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kiev liegt wederom de propaganda bij elkaar. Wanneer wordt Nederland wakker? MH17 is in opdracht van Langley neergeschoten om de sancties tegen Rusland doorgang te laten vinden. En dat is prima gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: