Translate

donderdag 22 oktober 2015

Elitetroepen redden tientallen IS-gijzelaars van executie

IS-strijders in Irak. De Amerikaanse special forces soldaat kwam om tijdens een reddingsoperatie van Koerdische gegijzelden. © Reuters.


De reddingsmissie die troepen van de Verenigde Staten donderdag in Irak uitvoerden, moet volgens het Pentagon niet worden gezien als een tactische verandering. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie was er sprake van 'unieke omstandigheden'.

Bij een gezamenlijke actie in de Iraakse provincie Kirkuk zijn donderdag ongeveer zeventig gijzelaars bevrijd die door Islamitische Staat (IS) werden vastgehouden. Er waren aanwijzingen dat IS op het punt stond de gijzelaars te vermoorden tijdens een massa-executie. De gijzelaars waren voornamelijk Irakese burgers, maar ook IS-strijders die van spionage werden beticht.

De gijzelaars werden bevrijd uit een IS-gevangenis in de buurt van Tikrit, de gijzelnemers dreigden hen te doden. Ze waren aan de muren geketend, stelde een militaire bron tegen Fox News. ,,Een groot drama is afgewend.'' Bij de actie werden twintig militanten van IS gedood en zes aangehouden, aldus de Koerdische veiligheidsraad.

Amerikaans slachtoffer
Tijdens de reddingsactie is een Amerikaanse special forces-soldaat gedood. Het gaat om de eerste Amerikaanse gesneuvelde op de grond in de strijd tegen IS. Daarnaast raakten verschillende peshmerga gewond, meldde een woordvoerder van het Pentagon. Meer dan twintig IS-strijders werden gedood, zes zijn aangehouden.

Volgens CNN waren de Amerikaanse elitesoldaten betrokken bij de nachtelijke operatie. De operatie kreeg groen licht nadat was vernomen dat er onmiddellijk gevaar bestond voor de executie van de gijzelaars.

Bijzondere militaire operaties
Sinds de zomer van 2014 voeren de VS luchtaanvallen uit op IS-doelwitten in Irak. In september vorig jaar werd die strijd uitgebreid toe het naburige Syrië. In beide landen voerden de VS een reeks bijzondere militaire operaties uit. De VS bewapenen en steunen ook de zogenaamd gematigde Syrische rebellen die zowel tegen IS als het regeringsleger van president Assad strijden.
Bron

1 opmerking:

  1. Het zijn toch helden die Amerikanen. Altijd klaar om te helpen, maar het wordt ze niet altijd in dank afgenomen. En natuurlijk maken ze ook fouten.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: