Translate

zaterdag 19 september 2015

VS vernieuwen noodplan voor oorlog met Rusland

© reuters.


Het Amerikaanse ministerie van Defensie (het Pentagon) heeft noodplannen in geval van een oorlog met Rusland bijgewerkt. Dat hebben Amerikaanse functionarissen gezegd tegen het blad Foreign Policy. Het is voor het eerst sinds 1991 dat de plannen worden bijgewerkt.

Volgens een hooggeplaatste functionaris van het ministerie is er actie ondernomen vanwege ,,het veiligheidsmilieu en de acties van Rusland''. De Verenigde Staten moeten zich voorbereiden op ,,mogelijke agressie van Rusland tegen NAVO-lidstaten'', aldus de functionaris.

Voormalig onderminister Michèle Flournoy van Defensie bevestigde dat de plannen zijn ,,afgestoft''. Aanleiding was volgens haar de Russische inmenging in het Oekraïense conflict en het feit dat de plannen flink verouderd waren.

Baltische staten
De vernieuwde noodplannen zijn gebaseerd op twee mogelijkheden: Amerikaanse steun voor een tegenaanval binnen de NAVO of actie van de Amerikanen buiten het militaire samenwerkingsverband. In beide plannen wordt uitgegaan van een Russische aanval op de Baltische staten. Dat zou het meest waarschijnlijke scenario zijn, omdat daar een grote minderheid van Russen woont.

In de plannen wordt rekening gehouden met tactieken die volgens de VS in Oekraïne zijn gebruikt. Het gaat daarbij om een verborgen militaire actie (zoals de Russische militairen zonder insignes op de Krim), geregisseerde protesten en cyberoorlogvoering. Vooral over het afslaan van cyberaanvallen zou binnen het Pentagon nog discussie bestaan.

De nieuwe noodplannen zijn wezenlijk anders dan die uit 1991. Toen werd er nog in Koude Oorlog-tactieken gedacht, zoals klassieke oorlogsvoering waarbij militairen tegenover elkaar komen te staan.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: