Translate

maandag 28 september 2015

VS en Rusland botsen over rol Assad in Syrië


Barack Obama © epa.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat hij wil samenwerken met zowel Rusland als Iran om een einde te maken aan de Syrische burgeroorlog. Rusland en de VS botsten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties echter direct over de rol die de Syrische president Bashar al-Assad zou moeten spelen.

Obama omschreef Assad in zijn toespraak als een tiran en de belangrijkste verantwoordelijke voor de burgeroorlog, die al zeker 200.000 levens heeft geëist en miljoenen mensen op drift heeft gebracht. Overigens eiste Obama niet het aftreden van Assad. Hij sprak over een overgangsperiode, waaruit blijkt dat de Syrische president mogelijk nog enige tijd kan aanblijven.

De Russische president Vladimir Poetin zei juist tegen de vergadering van wereldleiders dat er geen alternatief is voor samenwerking met het leger van Assad om de extremistische beweging Islamitische Staat te verslaan.

Flirten
Poetin zei dat het Westen zich in het Midden-Oosten al heel lang niet aan het internationaal recht houdt. Zo hebben westerse mogendheden rebellen getraind en bewapend om tegen de wettige regering van Syrië te vechten. Die terroristen vechten nu mee met Islamitische Staat. Dat 'flirten' met terroristen is gevaarlijk en het is een enorme vergissing om niet met de Syrische regering samen te werken, zei Poetin. Hij drong aan op een brede internationale anti-terroristische coalitie, waarin islamitische landen een sleutelrol vervullen.

Het meningsverschil roept vragen op over hoe de twee landen elkaar kunnen vinden als ze later maandag een ontmoeting hebben. Belangrijkste onderwerp van gesprek is daar Syrië.

Obama zag zich intussen gesteund door de Iraanse president Hassan Rohani, die ervoor pleitte dat de landen in het Midden-Oosten en de wereld zich aaneensluiten en een ,,verbindend verdrag'' sluiten.

Zowel de Franse president François Hollande als de Turkse premier Ahmet Davutoglu keerden zich tegen de mogelijkheid dat Assad kan aanblijven.
Bron
Lees ook: Poetin roept op tot pact tegen IS
Lees ook: Rusland werkt met Iran en Syrië samen in Irak
Lees ook: 'Obama en Poetin bespraken delen informatie over Syrië''

1 opmerking:

  1. Er zal toch eerst een akkoord moeten komen over de samenwerking, anders zal het niet lukken.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: