Translate

donderdag 24 september 2015

Vrouweneenheid die strijdt tegen de Islamitische Staat


View image on TwitterDit is onze wraak voor de Jezidi-meisjes'', zeggen Roza, Deijly en Raparin, drie jonge vrouwen die hun leven in Turkije opofferden om in Irak te vechten tegen de Islamitische Staat. De IS-strijders zijn extra bang om door een vrouw vermoord te worden, omdat ze dan niet naar 'Jannah' mogen, het paradijs na de dood.

,,Toen we hoorden dat IS bezig was om op de Sinjar-berg vrouwen te vermoorden, besloten we dat we wilden bijdragen om deze humanitaire crisis te stoppen'', vertelt de 22-jarige Roza, de jongste van de groep, aan Daily Mail. ,,We zagen dat IS Jezidi-vrouwen ontvoerde en tot slaven maakte'', vervolgt ze haar verhaal. De drie vrouwen zijn lid van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij die door de VS, de NAVO en Turkije wordt bestempeld als een terroristische organisatie.

IS begon in augustus van vorig jaar met de etnische zuivering van Jezidi's op de Sinjar-berg. De terreurgroep terroriseerde en beroofde er volledige dorpen. Mannen moesten het christendom de rug toekeren en trouw zweren aan de islam. Als ze dat weigerden, werden ze gedwongen hun eigen graf te graven voor ze geëxecuteerd werden. Vrouwen en jonge meisjes werden gebruikt als seksslaven.

Wraak
.,Door deze berichten besloten we van Turkije naar dat gebied toe te reizen'' vertelt de 29-jarige Deijly. ,,Het was een lastige reis. Maar gelukkig waren we getraind.''


Eenmaal aangekomen bij het oorlogsgebied, begonnen de drie vechtende vrouwen direct met de bevrijding van Sinjar, aldus de 26-jarige Raparin: ,,In het begin van de strijd vermoordden we wel eens tien IS-strijders per dag.''

Dankzij de hulp van de Amerikaanse luchtaanvallen en Koerdische troepen, konden de vrouwen een vluchtroute naar Syrië realiseren voor de opgejaagde Yezidi's. ,,We strijden tegen de IS omdat we ons verbonden voelen met de Jezedi's en om wraak te nemen op de misdaden die ze tegen de vrouwen hebben gepleegd,'' zegt Deijly.

Bang voor vrouwen
Raparin denkt niet dat IS haar ooit zal kunnen vangen, ,,en als dat toch gebeurt, dan pleeg ik nog liever zelfmoord'', zegt ze. Naar verluidt zijn IS-strijders bang voor vrouwen, omdat ze niet naar het paradijs zouden gaan, mochten ze gedood worden door een vrouw. ,,Als ze weten dat vrouwen tegen ze vechten, vluchten ze weg'', zegt Roza met een ironisch lachje.

De drie vrouwen hebben veel van hun vrienden zien sterven in de bloederige gevechten, maar ze zullen blijven strijden om moslimextremisme uit te roeien. ,,Die onthoofdingen zijn het ergste wat er is'', zegt Roza.Bron

2 opmerkingen:

Laat een reactie achter: