Translate

vrijdag 11 september 2015

Tientallen doden na vallende kraan op moskee in Mekka


De kraan stortte op de grote moskee. © epa.


Tientallen mensen zijn in Mekka om het leven gekomen doordat een bouwkraan op de grote moskee in de Saudische stad stortte. Volgens de BBC ligt het dodental zelfs boven de 100. Meer dan 180 mensen raakten gewond. Het incident gebeurde ongeveer tien dagen voor de jaarlijkse hadj, de massale pelgrimage naar Mekka.

De hadj wordt door miljoenen moslims bezocht. Er vallen elk jaar doden in het gedrang. Vorig jaar verminderde Saudi-Arabië uit veiligheidsoverwegingen het aantal mensen dat maximaal wordt toegelaten tot de hadj, omdat aan uitbreiding van de grote moskee wordt gewerkt.

De kraan is door een dak gestort, zo bleek uit foto's op internet. Ook waren pelgrims in bebloede gewaden te zien. Het ongeval gebeurde volgens Arabische media tijdens zware storm. Het westen van het land wordt de afgelopen dagen geteisterd door zware zandstormen.

Heilig
De grote moskee in Mekka vormt het eindpunt van de pelgrimstocht. Hier bevindt zich de Ka'aba. Dit is volgens de overlevering het eerste islamitische gebedshuis en heilig. Moslims moeten als onderdeel van hun pelgrimstocht zeven keer om de Ka'aba lopen.

1 opmerking:

  1. Opmerkelijk, weer een vallende kraan. Misschien wordt het tijd om constructie van kranen te onderzoeken in verband met de veiligheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: