Translate

dinsdag 22 september 2015

Russen hacken oude satellieten voor geheime datadiefstal

© epa.


Een groep Russische hackers gebruikt commerciële satellieten om geheime diplomatieke en militaire informatie af te tappen van de Verenigde Staten en Europa. Dat meldt de Washington Post. Volgens de Amerikaanse krant zijn de satellieten niet goed beveiligd omdat hun software is verouderd.

Het zou gaan om een zeer geavanceerde actie van een groep Russisch sprekende hackers. Ze kunnen zelfs zo inbreken op de computers van de satellieten dat niet meer is na te gaan waar de satellieten hun informatie naartoe sturen. De groep valt overheden aan en ambassades, maar ook bedrijven in Rusland, China en andere bedrijven. Ook onderzoeksgroepen en farmaceutische bedrijven zouden slachtoffer zijn, aldus de krant.

,,We hebben nog nooit een criminele operatie gezien die satellietverbindingen steelt om data te verkrijgen. Dit is voor het eerst dat een groep dat doet", zegt Stefan Tanase, onderzoeker bij een beveiligingsbedrijf in Moskou. Hij wil niet zeggen dat de Russische overheid achter de groep zit, maar volgens de Washington Post suggereren andere beveiligingsbedrijven dat wel. Door hen wordt de hackersgroep 'Giftige Beer' genoemd.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: