Translate

maandag 7 september 2015

Premier Hongarije: Oostenrijk en Duitsland moeten grenzen sluiten


De Hongaarse premier Viktor Orban © ap.


Oostenrijk en Duitsland moeten hun grenzen sluiten. Beide landen moeten duidelijk zeggen dat ze geen vluchtelingen meer opvangen, anders blijven miljoenen mensen naar Europa komen. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban zondag gezegd op televisiezender ÖRF.

Orban zei bovendien dat het toelaten van mensen zonder papieren niet voldoet aan de regels, hoewel Oostenrijk die migranten toch ongehinderd laat passeren. De meerderheid van hen zijn economische vluchtelingen.
Hongarije beschikt zelf over voldoende middelen om onderdak en medische verzorging voor de vluchtelingen te voorzien, maar toch willen ze allemaal doorreizen naar Duitsland. 'Dat probleem ligt niet aan onze kant', aldus Orban.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had met haar Oostenrijkse en Hongaarse collega's vrijdagavond een akkoord gesloten dat de vluchtelingen die in Hongarije verblijven, toelaat de grens naar Oostenrijk en Duitsland over te steken. Ondertussen krijgt Merkel daarover kritiek van haar coalitiepartners. Zo is CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, niet te spreken over de beslissing om de vluchtelingen in Duitsland op te nemen. 'We kunnen als federale republiek op lange termijn niet zo goed als alle vluchtelingen opnemen, als er 28 EU-lidstaten zijn', aldus CSU-leider Horst Seehofer. 'Geen enkele maatschappij kan dat aan.'

Dit weekend alleen al zijn meer dan 15.000 vluchtelingen vanuit Hongarije aangekomen in het station van München en in de loop van de nacht wordt nog eens een trein met 2.200 vluchtelingen verwacht. 'Dit heeft onze verwachtingen overtroffen. We naderen onze grens qua capaciteit', aldus een woordvoerster van de regering van deelstaat Beieren.

Normaliseren
De Oostenrijke bondskanselier Werner Faymann zei zondag in Wenen dat zijn land de speciale maatregelen gaat terugdraaien, die zijn genomen om de vluchtelingentoestroom in Hongarije op te lossen. Het is tijd dat de normale regels weer worden gehanteerd, aldus Faymann.

Oostenrijk opende zijn grenzen vrijdag voor de stroom van duizenden vluchtelingen die in Hongarije was vast komen te zitten. Normaal gesproken moeten asielzoekers in het land waar zij aankomen worden opgevangen. 'We hebben altijd gezegd dat dit een noodsituatie was waarin we snel en humaan moesten handelen', aldus Faymann. 'We hebben twaalfduizend mensen in een acute situatie geholpen.'
Bron
Lees ook: Deense politie houdt vluchtelingen tegen
Lees ook: Vluchtelingen breken door politie-cordon en lopen naar Boedapest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: