Translate

zaterdag 5 september 2015

Overleg vluchtelingencrisis levert niets op

© afp.


De landen van de Europese Unie zijn zaterdag na verhitte discussies niet tot een gezamenlijke aanpak gekomen van de vluchtelingencrisis. Het heikele punt van herverdeling blijft een struikelblok, zo bleek na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

De Oost-Europese lidstaten blijven zich verzetten tegen een verplichte opvang van vluchtelingen, zoals onder meer Duitsland en Frankrijk wensen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei voorzichtig dat sprake was van ,,meer optimisme'', evenals zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. ,,Maar de duivel zit in de details'', zei Koenders, doelend op de precieze verdeelsleutel.

Voorkomen
Dat omringende landen meer steun moeten krijgen bij de opvang van vluchtelingen is duidelijk, maar wel op voorwaarde dat zij meer doen om te voorkomen dat mensen de grens oversteken. Over het stoppen van de ,,ongeleide stroom'' moeten dan wel goede afspraken worden gemaakt, zei Koenders.

Turkije, dat ruim 2 miljoen vluchtelingen heeft opgevangen en ook aanwezig was in Luxemburg, vroeg om meer hulp bij de opvang. Welke bedrag met deze steun zou zijn gemoeid, kon de minister niet zeggen.

De ministers zijn het er wel over eens dat een urgente aanpak noodzakelijk is, maar wachten nu eerst de plannen af die de Europese Commissie volgende week woensdag ontvouwt.

Open grenzen
Duitsland en Oostenrijk maakte vrijdagavond bekend de grenzen open te stellen voor de duizenden vluchtelingen die de afgelopen dagen vastzaten in Hongarije.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is blij met het initiatief. ,,Na talloze voorbeelden van vluchtelingen en migranten die op schandelijke wijze werden behandeld in Europa is dit sprankje menselijkheid een opluchting", zei Gauri van Gulik van Amnesty.

,,Maar het is verre van voorbij, in Hongarije of Europa als geheel. De pragmatische en menselijke benadering die nu eindelijk wordt gehanteerd moet de regel worden in plaats van de uitzondering."
BronLees ook : Duitsland zet miljarden euro's opzij voor vluchtelingen
Lees ook : Hongarije zet geen bussen meer in voor vluchtelingen
Lees ook : Vluchtelingen krijgen enthousiast onthaal in Oostenrijk en Duitsland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: