Translate

woensdag 16 september 2015

Kroatië loodst vluchtelingen langs mijnen via Facebook


Vluchtelingen die voor een dichte Hongaarse grens staan. De nieuwe route leidt de vluchtelingen langs mijnenvelden in Kroatië. © afp.


Kroatië heeft in allerijl mijnenexperts gestuurd naar het oostelijke grensgebied, waar vluchtelingen te voet vanuit Servië het land binnenkomen. Oostelijk Kroatië ligt nog boordevol met mijnen. Een erfenis van de Joegoslavische burgeroorlog, toen in die regio veel explosieven werden gelegd..

De Kroatische politie heeft woensdag de hulp van het leger ingeroepen om te assisteren bij de vluctelingenstroom. Volgens Balkan Insight, een organisatie voor onderzoekjournalistiek in Oost-Europa, liggen in Kroatië mijnenvelden verspreid over een gebied van 505 vierkante kilometer. Veel van deze velden zijn niet gemarkeerd.

Sinds de Hongaars-Servische grens afgelopen week werd afgesloten door de Hongaarse overheid, moeten de vluchtelingen opzoek naar een andere route. Balkan Insight laat zien dat de snelste route naar West-Europa via Kroatië gaat.

Veilige routes
De Kroatische overheid heeft een Facebookpagina samengesteld die de vluchtelingen veilige routes suggereert. De pagina bevat verder telefoonnummers waarmee om hulp en informatie kan worden gevraagd.

Tot nu toe kozen de de meeste vluchtelingen vooral routes via Hongarije, Macedonië en Servië. Kroatië liet relatief weinig mensen door. Maar door de groei van het aantal migranten, heeft de Kroatische overheid nu dus om 6000 politiemensen naar de oostelijke grens te sturen.

Bron
Lees ook: Vluchtelingen via Kroatië nu grens Hongarije dicht is
Lees ook: Kroatië kan geen vluchtelingen meer aan
Lees ook: Kroatië dreigt met sluiting Servische grens
Lees ook: Kroatië sluit grensovergangen met Servië
Lees ook: Hongarije en Kroatië laten bussen vol migranten door

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: