Translate

woensdag 16 september 2015

Hongaarse rechter veroordeelt eerste illegaal


Hongarije heeft de grens met Servië afgeschermd met een hek © afp.


Een rechter in Hongarije heeft woensdag een eerste vluchteling schuldig bevonden aan het illegaal oversteken van de grens die bij Servië met een hek is afgeschermd. De man uit Irak wordt het land uitgezet en mag Hongarije een jaar lang niet in.

De rechter zei te hopen dat andere vluchtelingen de uitspraak zien als de boodschap dat zij ,,deze misdaad niet zullen begaan".

De politie pakte dinsdag ongeveer tweehonderd mensen op die over of onder het hek Hongarije illegaal probeerden binnen te komen. Die riskeren een gevangenisstraf van drie jaar.

Crisistoestand
De Hongaarse regering riep dinsdag in twee regio's aan de grens met Servië een officiële 'crisistoestand' uit. Het gaat om de gebieden Bacs-Kiskun en Csongrad waar maandag nog 9000 vluchtelingen de grens vrijwel onbelemmerd konden oversteken en waar sinds dinsdag mensen werden gecontroleerd op geldige papieren.

In het bewuste grensgebied staat het 175 kilometer lange hek dat Hongarije moet beschermen tegen een ongecontroleerde komst van migranten. Wie illegaal het hek passeert, riskeert een gevangenisstraf van drie jaar. Mensen die vernielingen aanbrengen aan het omstreden hek op de grens, kunnen nog eens twee jaar extra celstraf krijgen.




Bron
Lees ook: Kritiek op aanpak migranten Hongarije groeit
Lees ook: Hongaars leger mag geweld gebruiken aan grens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: