Translate

maandag 28 september 2015

Geheimen van mysterieus hekseneiland ontrafeld

Archeologen op het Zweedse spookeiland © Kenneth Alexandersson.


Het staat bekend als het hekseneiland van Zweden en wordt vaak geassocieerd met bovennatuurlijke krachten: Blå Jungfrun. Lange tijd was er geen verklaring voor de spookachtige taferelen die plaatsvonden op dit eiland. Archeologen hebben nu ontdekt dat er 9000 jaar geleden al duistere rituelen plaatsvonden.

De enorme rotsblokken en steile kliffen op Blå Jungfrun zorgen voor een dramatisch en spookachtig landschap. Volgens eeuwenoude legendes kwamen heksen vroeger bijeen op dit onbewoonde eiland om zwarte magie te beoefenen. Sommigen vermoeden zelfs dat het stukje land vervloekt is: wie een voorwerp van het eiland meeneemt als souvenir, is voor de rest van zijn leven verdoemd.

Het is onbekend hoe oud deze verhalen en legendes zijn. Om het mysterie rondom Blå Jungfrun te verklaren, begon een team van archeologen een veldtrip naar dit eiland. ,,De resultaten zijn verbluffend en bewijzen dat er menselijk leven was op dit eiland tijdens de steentijd,'' schrijven de archeologen in hun rapport.

Altaar
Tijdens hun veldtrip vonden de archeologen twee grotten op het eiland. De eerste grot werd mogelijk gebruikt als theater. ,,Je staat boven de grot en kijkt naar beneden. Bijna een soort podium,'' schrijven de archeologen. Zij vermoeden dat het maken van dit 'podium' onderdeel was van een ritueel.

Maar het is vooral de tweede grot die de archeologen aan het denken zette. Daar vonden zij resten van een altaar, waar waarschijnlijk mensen of dieren werden geofferd voor de goden, vermoedt Ludvig Papmehl-Dufay, een van de onderzoekers.

Hoewel de nieuwe bevindingen het hekseneiland voor een deel verklaren, plannen de archeologen nog een excursie naar het eiland. Het team wil nog meer geheimen van het mysterieuze Blå Jungfrun ontrafelen. Op dit moment onderzoeken zij materialen die destijds mogelijk zijn gebruikt voor de gereedschappen.

De ingang van de grotten © Ludvig Papmehl-Dufay.1 opmerking:

Laat een reactie achter: