Translate

vrijdag 25 september 2015

Families Nederlandse pelgrims enorm ongerust


Lot Hollandse mekkagangers nog niet volledig duidelijk

In Saudi-Arabië zijn honderden pelgrims doodgedrukt in het gedrang bij de bedevaart in Mina © anp.


Honderden telefoontjes heeft de organisatie Hadj Info donderdag gekregen over het drama in Mekka waarbij zeker 717 pelgrims zijn omgekomen. Bezorgde familieleden bellen met de vraag of de organisatie meer weet over het wel en wee van Nederlandse Mekkagangers. Over hun lot is nog geen volledige duidelijkheid.

Hadj Info bewaakt de kwaliteit van pelgrimsreizen die door gespecialiseerde reisbureaus worden aangeboden. Zo'n 4000 Nederlandse moslims zijn deze dagen naar Mekka gereisd om aan de hadj deel te nemen.

Ruim zevenhonderd pelgrims werden tijdens de hadj doodgedrukt in de mensenmassa. Ze werden onder de voet gelopen toen twee grote groepen gelovigen tegelijk aankwamen op een kruispunt op de hoofdroute van Mina naar Jamarat.

Directeur Said Elanraoui van Hadj Info heeft inmiddels met een reisleider contact gehad die hem zei dat er geen Nederlandse moslims zijn omgekomen die hij begeleidde. ,,We zijn druk bezig om ook andere reisorganisaties te benaderen, maar het contact gaat moeilijk", aldus Elanraoui.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn onder de bedevaartgangers. ,,Onze ambassade in Riyadh is druk bezig om dit uit te zoeken'', liet een woordvoerder donderdag weten. Naast de honderden doden zouden er ook zeker 805 mensen gewond zijn geraakt.

De Saudische koning Salman heeft bevel gegeven de plannen voor de jaarlijkse bedevaart opnieuw te bekijken. De koning sprak donderdagavond het volk toe op de zender al-Arabiya. Hij beloofde een snel onderzoek naar wat hij omschreef als een pijnlijk incident.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: