Translate

dinsdag 15 september 2015

'Duizenden IS-strijders onder vluchtelingenstroom Westen'


NCTV houdt situatie voor Nederland scherp in de gaten

© AFP.


Paus Franciscus, de Russische president Poetin en de Libanese onderwijsminister Elias Bou Saab waarschuwen dat infiltranten van Islamitische Staat zich kunnen verschuilen in de enorme stroom vluchtelingen die naar het Westen trekt. Volgens de Libanese minister gaat het om 20.000 moslimextremisten die zijn geïnfiltreerd in Syrische vluchtelingenkampen. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten dat zij de situatie scherp in de gaten houden.

De politicus uit Libanon zei dat hij vreesde dat jihadi's van Islamitische staat minstens twee procent uitmaken van de meer dan 1,1 miljoen Syriërs die zich in vluchtelingenkampen in Libanon bevinden. Hij waarschuwde voor een plan van de strijders om via de Middellandse Zee Europees grondgebied te bereiken. Eenzelfde waarschuwing was dinsdag in Moskou van de Russische premier Vladimir Poetin te horen.

,,Voor mijn gevoel is Islamitische Staat bezig met operatie om naar Europa te gaan, van Turkije naar Griekenland", zei de Libanese minister. ,,Twee procent van de vluchtelingen kunnen radicalen zijn", schatte Elias Bou Saab. ,,Dat is meer dan genoeg. We zien hetzelfde hier in onze kampen - 2 tot 3 procent is radicaal."

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat IS-strijders als asielzoekers naar Nederland toekomen, zegt een woordvoerder van de NCTV. ,,Er is nog geen indicatie dat het structureel gebeurt. Acties van individuen zijn echter niet uit te sluiten. De veiligheidsdiensten zijn er alert op."

Italië kwetsbaar
De extremistische vluchtelingen zouden vooral vanuit Libië en Syrië Europa proberen binnen te komen. Paus Franciscus noemde daarom vooral de positie van Italië kwetsbaar omdat IS zich heeft gevestigd in de Libische woestijn, relatief dichtbij. Dat zei de paus in een gesprek met de Portugese radio.

,,Op slechts 400 kilometer van de Siciliaanse kust bevindt zich een ongelooflijk wrede groep terroristen", verklaarde hij. Het gevaar van infiltratie in Italië is derhalve reëel, aldus de paus.

Analisten vrezen deze vorm van infiltratie minder. Het kost veel tijd en het is buitengewoon gevaarlijk terroristen op weg te sturen met lekkende schepen en rubberbootjes over de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee. Maar de paus houdt vast aan het gevaar dat er aan de volksverhuizing kleeft.
Bron
Lees ook : Oostenrijk gaat grenscontroles houden
Lees ook: 'Getackelde vluchteling was lid van terreurgroep'

2 opmerkingen:

  1. Het verbaast me niet. Ik hoop dat de Europese lidstaten dit heel serieus nemen en er wat aan gaan doen. Kortom,dat ze wakker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het niveau van angst zaaien is weer eens gedaald. Denken jullie echt dat een vastberaden groepje radicalen alleen maar als vluchteling Europa binnen kan komen? De duivel komt op klompen???? Werkelijk... En de vluchtelingen hebben het impliciet weer te ontgelden.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: