Translate

dinsdag 29 september 2015

'1100 doden door gedrang in bedevaart Mekka'

De slachtoffers werden onder de voet gelopen op de hoofdroute van Mina naar Jamarat, een zuilenrij waar het ritueel van de steniging van de duivel wordt uitgevoerd. © anp.


Bij de massapaniek vorige week tijdens de hadj in het Saudische Mina zijn mogelijk veel meer islamitische pelgrims omgekomen. De autoriteiten in India en Pakistan zeggen dat diplomaten van Saudische funcationarissen ongeveer 1100 foto's van overledenen hebben gekregen. Dat zijn er beduidend meer dan het officiële aantal van 769 dat Saudi-Arabië heeft genoemd.

Tari Fazal Chaudry, parlementslid van de Pakistaanse regeringspartij PML-N, zegt dat de foto's bij Saudische diplomatieke missies bekeken kunnen worden. De Indiase minister van buitenlandse zaken Sushma Swaraj schreef zondag al op Twitter dat de Saudische regering foto's van 1090 in Mina omgekomen pelgrims had vrijgegeven.

Het officiele dodental stond volgens Saudi-Arabië op 769. Daarnaast waren er zeker 805 gewonden. De regering van het land heeft nog niet gereageerd.

De slachtoffers kwamen uit verschillende landen, maar het gaat vooral om Algerijnse pelgrims. Eén Nederlandse vrouw (62) kwam om het leven. Een deel van de slachtoffers is nog niet geïdentificeerd.

Vijfdaags
Het drama vond plaats op Street 204 in de plaats Mina, in een grote vallei op vijf kilometer van Mekka. In Mina verbleven honderdduizenden pelgrims tijdens hun vijfdaagse hadj. Zij zijn er ondergebracht in meer dan 160.000 tenten.

De straat waar het mis ging is een van de hoofdroutes van Mina naar Jamarat. Daar stenigen de pelgrims de duivel op rituele wijze, door stenen te gooien naar een zuilenrij. Omdat de vele moslims hun riten vaak op ongeveer hetzelfde moment en op dezelfde plek uitvoeren, ontstaat gedrang. Ook de routes in Mina staan bekend als knelpunten. Daarbij werd donderdag het Offerfeest gevierd, een dag die wordt gezien als een van de gevaarlijkste tijdens de bedevaart in en rond Mekka.

De Saudische minister van Volksgezondheid heeft de bedevaartgangers in Mekka verantwoordelijk gesteld voor de stormloop. Een aantal van hen had zich niet gehouden aan de voorgeschreven verdeling van de pelgrimsgroepen en de aanwijzingen veronachtzaamd, zei Khaled al-Falih.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: