Translate

maandag 10 augustus 2015

Rusland wil samenwerken in strijd tegen IS


’Moskou maakt zich zorgen over de groeiende invloed van IS’

Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov naast de Russische president Vladimir Poetin. © epa.


Rusland roept op tot internationale samenwerking bij de strijd tegen de extremistische groepering Islamitische Staat (IS). Dat zei woordvoerder Dimitri Peskov van het Kremlin dinsdag in Moskou, toen hij de zorgen van de grootmacht over de toenemende invloed van IS kenbaar maakte.

,,Het is algemeen bekend dat Rusland zich zorgen maakt over de groeiende invloed van IS en de terreinwinst die de groepering boekt in Syrië en Irak", zei Peskov. Volgens hem heeft Rusland die zorgen geuit op de hoogste diplomatieke niveaus. ,,We roepen iedereen op om in deze strijd samen te werken."

Coalitie
Een international coalitie onder aanvoering van de Verenigde Staten voert al maanden lang bombardementen uit op IS in Irak en Syrië. Ook Nederland doet daaraan mee, maar de F-16's mogen van de Tweede Kamer de rebellen alleen boven Irak bestoken. Toch liet de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp eind juli doorschemeren dat het kabinet bekijkt of ook Nederlandse aanvallen boven Syrië mogelijk gemaakt moeten worden.

Groot-Brittannië participeert onder dezelfde territoriale voorwaarden: het land laat haar Tornado's alleen bombardementen uitvoeren boven Irak, hoewel ook premier David Cameron heeft aangegeven die aanvallen te willen uitbreiden naar Syrië. De Britse minister van Defensie, Michael Fallon, heeft dinsdag bekendgemaakt, dat zijn land de missie tegen IS met een jaar verlengt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: