Translate

maandag 10 augustus 2015

'Nieuw leningenpakket voor Griekenland komt snel rond'

De onderhandelingen over een nieuwe miljardenleningenpakket voor het noodlijdende Griekenland zijn in een eindfase beland. De gesprekken tussen de Griekse onderhandelaars en experts van de geldschieters lopen voorspoedig en een zogeheten Memorandum of Understanding (een intentieovereenkomst, MoU) kan al dinsdag of woensdag rondkomen, stellen bronnen.

Griekenland heeft opnieuw steun gevraagd. Athene wil een driejarig leningenprogramma voor circa 86 miljard euro uit het Europees noodfonds ESM. Sinds half juli onderhandelt de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei maandag dat er 'dag en nacht' wordt gewerkt om de tekst van het MoU af te ronden. Ook komt er een lijst met acties die de Griekse regering op korte termijn moet uitvoeren wil Athene in aanmerking komen voor geld.

Overeenstemming
Als er een deze dagen overeenstemming komt tussen alle onderhandelaars, dan is het eerst aan het Griekse parlement om zich te buigen over het akkoord en de voorwaarden die gelden in ruil voor de financiële steun. Pas daarna komen de eurolanden bij elkaar om te praten over het MoU. Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zou aan het einde van de week kunnen plaatshebben.

Begin volgende week is het dan de beurt aan de nationale parlementen van de andere achttien eurolanden, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag. De parlementen moeten instemmen voordat het akkoord van kracht gaat en Griekenland geld krijgt.

Haalbaar
De Europese Commissie, die geen geldschieter is, maar namens de eurolanden onderhandelt, denkt dat het haalbaar is om in augustus een deal te sluiten. ,,En het liefst voor 20 augustus'', zei een woordvoerster. Dan moet Griekenland een flinke afbetaling doen en het land zou dit graag doen uit het nieuwe leningenpakket. Als er echter nog geen akkoord is, dan zal het land een nieuw overbruggingskrediet moeten krijgen. Athene kreeg in juli al acute noodsteun van ruim 7,1 miljard euro om de bankensector draaiende te houden en om leningen af te betalen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: