Translate

zondag 23 augustus 2015

'Docente door collega's dood in gepest in Maastricht'


’School hield pesters de hand boven het hoofd’

Het Sint-Maartenscollege. © Google Streetview.


Een docente van het Sint Maartenscollege in Maastricht heeft zelfmoord gepleegd en geeft in haar afscheidsbrief haar pestende collega's de schuld. De brief werd een dag na haar dood bezorgd op de redactie van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, melden deLimburgse kranten zaterdag.

Caroline Dijkman uit Kerkrade zegt in de brief al sinds 2012 ziek thuis te hebben gezeten. De school zou de pesters de hand boven het hoofd houden, terwijl zij steeds dieper in de put raakte.

Niet goed gereageerd
Ook zou het schoolbestuur niet goed hebben gereageerd op haar klachten. De school zegt mediation te hebben aangeboden, maar de echtgenoot van de docente zegt dat die niet over het pesten ging, maar over het oplossen van een conflict met de pestende collega's.

Volgens André Postema, bestuursvoorzitter van scholenkoepel LVO heeft het Sint Maartenscollege alles gedaan om situatie te verbeteren. Volgens hem waren er geen bewijzen voor pesterijen. Wel waren de onderlinge verhoudingen op school in de kring rond Dijkman slecht. Volgens Postema is de school 'diep geraakt' door het overlijden van de docente.

Volgens Dagblad De Limburger heeft landelijk pestdeskundige Bob van der Meer op verzoek van de docente een analyse van de situatie op school gemaakt. Met dit stuk in de hand schakelde ze een advocaat in om haar geleden schade op de school te verhalen. ,,Ze is gruwelijk gepest,'' zegt Van der Meer. Met name tijdens vergaderingen vonden de pesterijen plaats.

Volgens haar echtgenoot veranderde ze van 'een vrolijke vrouw tot iemand die op het ravijn afging.'

Campagne
Minister Lodewijk Asscher lanceerde deze zomer een campagne om pesten op het werk aan te pakken. Uit onderzoek is gebleken dat 500.000 Nederlanders worden gepest op het werk.

Pabo's en andere lerarenopleidingen moeten meer doen om pestgedrag onder leraren aan te pakken. Dat stelt CNV Onderwijs zaterdag.

De onderwijsbond constateerde al eerder dat niet alleen kinderen elkaar treiteren, maar dat dit ook vaak onder leraren onderling voorkomt. Uit onderzoek van CNV onder 4000 leraren blijkt dat ruim één op de tien daar mee te maken krijgt. Het pesten varieert van roddelen en bijnamen geven tot het negeren of niet uitnodigen voor vergaderingen.

,,Scholen hebben vaak wel pestbeleid gericht op leerlingen, maar niet op personeel. Verder zou het probleem meer en eerder benoemd moeten worden, omdat stilhouden geen oplossing is'', aldus CNV.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: