Translate

maandag 20 juli 2015

Tientallen doden na explosie bij Turkse grens met Syrië


Groep jonge socialisten mogelijk doelwit

© afp.


Bij een explosie in de Turkse stad Suruç, zo'n tien kilometer van de grens met Syrië, zijn maandag minimaal 27 mensen omgekomen. Dat melden lokale autoriteiten. Zo'n honderd mensen zouden bij de klap gewond zijn geraakt. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken noemt het incident een 'terroristische aanslag'. Turkse autoriteiten melden volgens persbureau AFP dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk is voor de daad.

Wat er is geëxplodeerd en hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. De ontploffing vond plaats bij een cultureel centrum in het overwegend Koerdische dorp.

Daar zou op dat moment een vergadering aan de gang zijn geweest van de Federatie van Socialistische Jongerenverenigingen, waarbij zo'n 300 jongeren aanwezig waren.

Heropbouw Kobani
Het lijkt erop dat de groep jongeren een reisje voorbereidde naar het tien kilometer verderop gelegen Kobani, om te helpen bij de wederopbouw van de stad. In die plaats houden zich strijders op van IS, die daar de afgelopen maand aanslagen pleegden waarbij honderden doden vielen. Een bekende van een aantal van de jongeren zei tegen persbureau AP dat het congrescentrum op voorhand geen gevaarlijke plek leek voor een vergadering.

Vlak na de explosie in Suruç vond ook een ontploffing plaats in Kobani, maar daarbij vielen geen slachtoffers. De ontploffing werd veroorzaakt door een autobom.

Mogelijk zelfmoordaanslag
Lokale media sluiten niet uit dat het om een zelfmoordaanslag gaat, meldt Al Jazeera. De Turkse president Recep Tayyip Erdo¿an zei degenen te veroordelen die verantwoordelijk zijn voor 'de aanslag'. Dit filmpje zou vlak na de aanslag zijn gemaakt (let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren).

In Suruç wonen zo'n 57.000 mensen. Op sociale media werd sinds na de explosie veelvuldig de hashtag #SuruçtaKatliamVar (er is een moordpartij in Suruç) gebruikt.

2 opmerkingen:

 1. Het oorlogsterrein verplaatst zich naar buurland Turkije. Dat zal Erdogan niet leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. rare manier van verzenden..

  Erdogan zal er best mee kunnen leven, zelfs geensceneerd kunnen hebben om op te rukken in Syrië en zijn bizarre ideeen over een Koerdische staat te kalmeren.

  De VS is nog steeds mesjogge met malafide ideeen over Assad en steunt alle fanatische groepen met allerlei om op alles wat beweegt te schieten en Turkije wil heldhaftig optreden richting gebiedsuitbreiding.
  Dat heeft inmiddels miljoenen mensen op de vlucht gejaagd

  Ik vertrouw Erdogan van geen cent..die werkt immers aan zijn retour als absoluut heerser (die hadden we ergens 75 jaar geleden ook)en werkt dan ook aan een model waarbij hij als superleider weer met jubel zal worden ingehaald..Hij is er gek genoeg voor.

  Optrekken, Kobani inpikken en een strook tot libanon bezetten..(en inpikken)

  Dan kan Kobani bijv. weer een handelspost worden voor Turkije en IS.(en joost mag weten welk ander tuig).
  Hoe ironisch
  En daar zijn dan een heleboel Koerden voor gesneuveld..of zo..

  BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: