Translate

vrijdag 17 juli 2015

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) verliest terrein


Verliezen in Syrië vooral te danken aan Koerden

© anp.


Islamitische Staat (IS) verliest terrein. De terreurgroep zag zijn grondgebied in de eerste zes maanden van dit jaar met 10 procent slinken. Recente veroveringen van steden Palmyra en Ramadi wogen niet op tegen ,,significante verliezen'' op andere plekken, blijkt uit een rapport van het Londense onderzoeksinstituut IHS. Het instituut bracht dit rapport vrijdag naar buiten.

IS heeft momenteel bijna 83.000 vierkante kilometer in handen in Irak en Syrië. Dat is een gebied zo groot als Oostenrijk. IS-strijders verloren volgens IHS terrein in het noorden van Syrië, vlakbij de Turkse grens, en in de omgeving van de Iraakse stad Tikrit.

Volgens een onderzoeker zijn de verliezen in Syrië vooral te danken aan Koerden en aan hen gelieerde Soennitische groepen. De gebieden in Irak zijn vooral door strijdkrachten van het Iraakse leger teruggewonnen op IS.

Het instituut verwacht wel dat de terreurgroep in het westen van Syrië gebieden zal veroveren. Daar zal niet het leger van Assad maar andere extremistische groeperingen de grootste rivalen van IS blijken te zijn, zoals al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaeda.
Bron
Lees ook: Amerikanen vinden gestolen kunst in huis IS-leider
Lees ook: 'IS-leiders opgeblazen door eigen bermbom'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: