Translate

zaterdag 11 juli 2015

Pluto laat zich van zijn meest liefdevolle kant zien

Links onder de evenaar is de walvis te zien. Aan de rechterkant daarvan de hartvormige vlek. © NASA.


Ruimtewetenschappers werden woensdag verrast door een nieuwe foto van Pluto gemaakt door ruimtesonde New Horizons. Op de meest gedetailleerde foto van de rode dwergplaneet tot nu toe is, naast de donkere vlek die de walvis wordt genoemd, een grote lichte vlek te zien in de vorm van een hart. De foto werd dinsdag gemaakt. Het is het eerste beeld dat verstuurd werd nadat de sonde uit zijn 'slaapmodus' kwam, die veroorzaakt werd door een computerstoring..

Dit weekend sloeg de stress toe bij de onderzoekers van de NASA toen de ruimtesonde dienst weigerde. Na een reis van 9,5 jaar leek de eindbestemming niet gehaald te worden. 14 juli bereikt de New Horizons namelijk zijn definitieve doel. De ruimtesonde, scheert dan, met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur, nog dichter langs de dwergplaneet en zijn manen.

Gelukkig kon de computerstoring op afstand worden opgelost en verstuurt de sonde sinds dinsdag weer foto's, waaronder die van de hartvormige vlek. De onderzoekers ontvangen steeds scherpere foto's van Pluto en kunnen de dwergplaneet zo steeds beter in kaart brengen.

Donkere vlekken
Op foto's die eerder verstuurde opnames ontdekten onderzoekers ook al iets merkwaardigs: vier donkere vlekken. NASA kan deze niet thuisbrengen. Alan Stern, hoofdonderzoeker, tast in het duister naar een verklaring voor de vlekken. De gemiddelde temperatuur van de planeet ligt rond de -233 graden, waardoor het bijna onmogelijk is dat er iets leeft. Mogelijk gaat het om kraters of manen.


Een artist impression van de New Horizons. © afp


Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: