Translate

vrijdag 26 juni 2015

Vernietigende reactie op EU-vluchtelingenakkoord

Migranten zitten in het Italiaanse Ventimiglia op de grond, terwijl een politieagent tegen hen praat. © anp.


Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft vrijdag vernietigend gereageerd op het akkoord dat de EU-leiders 's nachts bereikten over de opvang van vluchtelingen in Europa. De lidstaten besloten de komende twee jaar 40.000 mensen vrijwillig over de Europese Unie te spreiden, zonder een verplichte spreiding volgens een verdeelsleutel.

,,Wat een verantwoordelijk, rationeel debat had moeten zijn over wat de EU moet doen om te reageren op de crisis rond de Middellandse Zee, werd een race om te zien welk land het minste zou doen, in plaats van het meeste'', zei HRW-woordvoerder Judith Sunderland. ,,Het is ontmoedigend om EU-leiders te zien ruziën over hoeveel honderden of duizenden vluchtelingen ze willen opvangen, terwijl er wereldwijd 20 miljoen vluchtelingen zijn.''

Felle discussie
De leiders van de EU-lidstaten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag na een felle discussie besloten dat de landen van de Europese Unie de komende twee jaar 40.000 vluchtelingen vrijwillig over de EU gaan verspreiden. Het gaat om migranten uit Syrië en Eritrea die aankomen in Griekenland en Italië.

Het akkoord kon niet op steun van iedereen rekenen. Vooral Italië is boos dat de verplichte verdeling volgens een verdeelsleutel geen doorgang vond. De Italiaanse premier Matteo Renzi van Italië drong nadrukkelijk aan op bindende afspraken. ,,Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet'', zou Renzi volgens een diplomaat hebben gezegd.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: