Translate

donderdag 11 juni 2015

Samoerai leert vechtrobot kneepjes van het vak

Japanse programmeurs benaderden zwaardvechtspecialist Isao Machii om hun eenarmige vechtrobot Motoman MH24 te leren het zwaard te hanteren. Nadat de experts van robotbedrijf Yaskawa de benodigde data hadden verzameld, volgde een demonstratieduel tussen mens en machine.

Isao Machii kreeg een speciaal pak met sensoren aan opdat de programmeurs zijn vechttechnieken in een 3D-model konden analyseren. Ze gebruikten de gegevens om de bewegingen te laten nabootsen door de eenarmige Motoman MH24 robot.

Wereldrecords
Een betere leermeester dan Isao Machii had de robot niet kunnen hebben. Machii is een expert in iaijutsu, een Japanse zwaardvechtdiscipline, en houder van vijf wereldrecords. Zo sloeg hij ooit een tennisbal met een snelheid van 708 km/uur in tweeën.

Excellente leerling
Het demonstratieduel begint met een 'warming up' waarbij alle slagen aan bod komen. Vervolgens hakken de samoerai en de robot zich achtereenvolgens door een opgerolde rieten mat, een roos en fruit.
De robot blijkt een excellente leerling en splijt met dodelijke precisie een peultje. Als ze opgewarmd zijn volgt de ultieme beproeving: rieten matten in duizend stukken hakken. Na de uitdaging van duizend slagen hijgt Machii moegestreden, maar kan de Motoman MH24 zonder moeite verder.

Buiging
De robot heeft behalve de zwaardvechtkunst bovendien de etiquette overgenomen van zijn leermeester. Na de demonstratie buigen leerling en meester naar elkaar als teken van wederzijds respect.Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: