Translate

zaterdag 20 juni 2015

Griekse minister: eurogroep is een vreemde club


De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. © ap.


Een vreemde club die niet in staat is de noodzakelijke beslissingen te nemen. Zo omschrijft de Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën de eurogroep. De eurogroep, onder het huidige voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem, is het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden.

,,Een onpartijdige toeschouwer van de beraadslagingen in onze eurogroep zou tot de veilige conclusie komen dat het een vreemd forum is, en bovendien slecht uitgerust om goede, harde beslissingen te nemen als Europa die echt nodig heeft'', schrijft Varoufakis in een zaterdag in de Ierse krant Irish Times gepubliceerd opiniestuk.

Afgelopen donderdag slaagde de eurogroep er opnieuw niet in een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. Maandag is het de beurt aan de regeringsleiders van de eurogroep om tijdens een ingelaste top alsnog een doorbraak te forceren. Daarbij staat het Griekse lidmaatschap van de eurozone op het spel.

Griekse voorstellen
Aan het adres van ,,onze Ierse vrienden'' schrijft Varoufakis hierover onder meer dat zij zich voorafgaande aan het topoverleg moeten afvragen of de eurozone een betere unie is om lid van te zijn als ,,Griekenland voor de wolven wordt gegooid ondanks de aard van de voorstellen die donderdag in de eurogroepvergadering zijn ingediend''.

Deze Griekse voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun van de geldschieters, werden donderdag na afloop van het mislukte overleg door Dijsselbloem weinig geloofwaardig en serieus genoemd.

Dichterbij een oplossing
Griekenland heeft beloofd dat het zal proberen met aanpassingen te komen om uit de schuldencrisis te komen. Dat heeft de Griekse minister Alekos Flabouraris zaterdag gezegd tegen de Griekse tv-zender Mega. ,,We zullen proberen om ons voorstel aan te vullen, zodat we dichter bij een oplossing komen'', aldus Flabouraris, die geldt als een van de naaste adviseurs van de Griekse premier Alexis Tsipras.

,,We gaan er niet heen met het oude voorstel. Er wordt aan gewerkt om te zien waar we kunnen samenkomen, zodat we een voor beide partijen gunstige oplossing bereiken'', lichtte hij verder toe. Flabouraris maakte niet duidelijk aan welke aanpassingen Athene denkt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: