Translate

dinsdag 30 juni 2015

Grieken vragen om nieuw steunpakket


’Kans klein dat eurolanden instemmen met plannen’

De Griekse premier Alexis Tsipras © AP.


De Griekse regering wil een nieuw tweejarig steunpakket dat loopt via het Europese noodfonds ESM om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken, in combinatie met een sanering van de Griekse schuldenlast. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft dit in een brief gevraagd aan de eurolanden. De brief circuleert op het internet.

Volgens Athene blijft Griekenland aan de onderhandelingstafel en zal tot het laatste moment worden gezocht naar een oplossing van de schuldencrisis, met als uiteindelijke doel in de eurozone te blijven.

Tsipras heeft eerder altijd gezegd geen nieuw steunpakket te willen.
Athene heeft ook gevraagd om een verlenging van het lopende steunprogramma, voor een korte periode ,,om een technisch bankroet'' te voorkomen. Dit reddingsplan verloopt zonder verlenging om middernacht. Bovendien hebben de geldschieters altijd gezegd niet te willen praten over een derde of nieuw pakket maatregelen in ruil voor steun als het lopende programma niet is afgerond.

De Grieken vragen voor in totaal 29,1 miljard euro aan steun voor de komende twee jaar.

In de brief wordt met geen woord gerept over het aangekondigde referendum over het reddingsplan voor het land. De Griekse regering riep het volk op nee te stemmen. De aankondiging mét het negatieve stemadvies schoot de geldschieters in het verkeerde keelgat.

Kleine kans
Bronnen stellen dat de kans klein is dat de eurolanden gaan instemmen met de plannen. Een verlenging moet ook door een aantal parlementen worden goedgekeurd en daar ontbreekt de tijd voor.

Politiek lijkt het ook lastig. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet dinsdag al weten niet vóór het zondag geplande referendum over een nieuwe Griekse aanvraag te praten. Mocht Griekenland het referendum afblazen, dan is er een nieuwe situatie.

Toen Griekenland in de problemen kwam hebben de geldschieters, met name de eurolanden, het land geholpen met leningen van land tot land. Daarna is een tijdelijk noodfonds opgetuigd, het EFSF, om het grote steunpakket in te gieten. Dit fonds handelt alleen al gestarte programma's af, en wordt verder uitgefaseerd.

Omdat meerdere landen in de problemen kwamen, is besloten een permanent noodfonds op te richten. Dit is het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) geworden. Spanje en Cyprus hebben steun gekregen uit dit fonds.

Grexit
Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer is niet meer zo bang voor een Grexit als vier jaar geleden. Het besmettingsgevaar voor de Nederlandse economie wordt veel kleiner geacht dan in 2011, toen Griekenland ook bijna failliet ging. Dat meldt de Volkskrant dinsdagavond na een rondgang langs de financiële woordvoerders. Dat Griekenland mogelijk vertrekt uit de eurozone wordt nadrukkelijk niet gezien als de meest wenselijke optie.
Bron
Lees ook: Teruglezen: Griekenland vraagt derde keer om redding
Lees ook: 'Juncker heeft Griekenland laatste aanbod gedaan'
Lees ook: Acht egoïstische vragen over Griekenland
Lees ook: Grieks referendum zet onderhandelingen stil
Lees ook: Varoufakis stapt op als Grieken voorstellen EU aannemen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: