Translate

donderdag 21 mei 2015

Zes agenten formeel aangeklaagd voor dood Freddie Gray

Top van links naar rechts: Ceasar R. Goodson Jr., Garrett E. Miller en Edward M. Nero. Onder: William G. Porter, Brian W. Rice en Alicia D. White. © ap.


Zes agenten uit Baltimore tegen wie een onderzoek loopt naar de dood van een zwarte jongeman in april van dit jaar, zijn formeel in beschuldiging gesteld. Eén van hen moet zich verantwoorden voor doodslag. Dat maakte de procureur van Maryland, Marilyn Mosby, gisteren bekend. De dood van de 25-jarige Freddie Gray leidde dagenlang tot gewelddadig protest van de zwarte bevolking in Baltimore.

Op 1 mei raakte bekend dat de zes zouden worden aangeklaagd. Er is ook een federaal onderzoek geopend naar het gedrag van de politie in Baltimore.

Gray overleed aan een gebroken nek nadat hij op 12 april door de politie was opgepakt en naar het politiebureau gebracht. Voor of tijdens het transport zou Gray zwaargewond zijn geraakt, maar hij kreeg geen medische zorgen toegediend. Bij zijn aankomst op het politiebureau ademde hij al niet meer en kreeg hij een hartstilstand.

Een zogenaamde 'grand jury' heeft alle aanklachten tegen de zes agenten weerhouden, waaronder die voor doodslag, het niet verlenen van bijstand aan een persoon in nood en professionele fouten. De zes zullen zich nu voor de rechter moeten verantwoorden, het proces start op 2 juli.

De 45-jarige Caesar Goodson die aangeklaagd wordt voor doodslag, riskeert tot 30 jaar cel als hij schuldig wordt bevonden. De andere agenten kunnen tot tien jaar cel veroordeeld worden.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: