Translate

woensdag 6 mei 2015

Vliegtuig Turkish Airlines in de prak na botsing met vogel

Een toestel van Turkish Airlines is zwaar beschadigd geraakt na een botsing met een vogel. Op foto's zijn een ingedeukte neus en een beschadigde vleugel te zien.

Het vliegtuig was binnen Turkije op weg van Istanboel naar Nevsehir. Toen het de daling inzette, vloog een vogel tegen het toestel aan met alle schade van dien. De meeste schade aan de Boeing 737-800 ontstond aan de neus en aan een van de vleugels.

Volgens luchtvaartexpert Benno Baksteen moet het om meerdere vogels gaan. ,,Een enkele vogel richt niet zoveel schade aan en daar blijft in zo'n geval ook weinig van over", vertelt hij aan het AD.

Gevoelig
Volgens Baksteen is vooral de neus erg gevoelig voor schade: ,,Daar zit de radar achter en hij is gemaakt van dun aluminium. Hij deukt dus snel in, ook door bijvoorbeeld flinke hagel."

Gevaarlijk is dat volgens hem niet. Dat botsingen met vogels juist tijdens de landing gebeuren noemt Baksteen logisch: ,,Op dat moment heb je de meeste kans om vogels tegen te komen."

Noodlanding
Ondanks het voorval wist de piloot veilig te landen en vielen er geen gewonden. Nog geen twee weken geleden maakte een toestel van dezelfde maatschappij een noodlanding nadat een motor vlam had gevat. Ook toen raakte niemand gewond. De luchtvaartmaatschappij was niet bereikbaar voor commentaar.

Luchthaven Schiphol wil vogels gaan verjagen met behulp van een laserstraal. Wanneer de dieren in de motor terechtkomen kan dat namelijk gevaarlijk zijn voor het toestel.Bron

1 opmerking:

  1. Dat liep gelukkig goed af. Ernstiger wordt het wanneer een vogel door de motor wordt binnengezogen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: