Translate

maandag 11 mei 2015

Kerngezonde avocado mateloos populair


© freeimages.



De avocado is populairder dan ooit. De gezonde vrucht helpt bij afvallen, verlaagt het cholesterol en is goed voor onze spieren. Maar de geliefde boterpeer kan wel eens aan zijn eigen succes ten onder gaan.

Superfoods zijn hip en dat maakt de avocado (het Azteekse woord voor teelbal) geliefd. De avocado is heel gezond, legt diëtiste Berdien van Wezel uit: ,,Er is geen enkel fruit of groente dat zo veel calorieën bevat als de avocado: per 100 gram 180 calorieën. Er zitten veel gezonde plantaardige vetten in. Ook zitten er veel b-vitamines in. En magnesium, goed voor de conditie van de spieren."

Ook in Nederland is de vrucht mateloos populair. Ons land is na de VS degrootste importeur van avocado's ter wereld. Importeerden we in 2008 nog 58.000 ton avocado's (waarvan 10.000 ton voor eigen consumptie, de rest exporteerden we), in 2012 was dat al gestegen 95.000 ton (waarvan 16.000 ton voor eigen consumptie).

Droogte
In de Verenigde Staten, waar de avocadoconsumptie de afgelopen vijftien jaar is vervijfvoudigd, gingen onlangs de alarmbellen af. De staat Californië is goed voor een productie van een miljard pond avocado's per jaar, en dat is tachtig procent van de avocado's die in de VS worden verbouwd. De staat kampt met ernstige droogte, terwijl het telen van de avocado veel water vergt. Voor een pond avocado's is 280 liter nodig. Ter vergelijking: een pond tomaten kost 38 liter. Vanwege de droogte heeft de overheid het watergebruik aan banden gelegd, en dat kan zijn weerslag hebben op de avocadoteelt.

Chili
Het publiek eet graag het hele jaar door avocado's. Chili kan door zijn ligging op het zuidelijk halfrond handig op de vraag inspelen, omdat het avocadoseizoen daar begint als het Amerikaanse seizoen ten einde loopt. De avocadoteelt in het Zuid-Amerikaanse land is sinds 1980 verzesvoudigd.

Net als in Californië stroomt er door klimaatverandering en droogte minder water vanuit de bergen naar de landbouwgronden. Daarom pompen veel boeren grondwater op, waardoor kleinschalige boerderijen en dorpen met ondiepe putten zonder water te zitten.

Misdaadkartels
In Mexico, 's wereld grootste avocadoproducent, bedreigt de misdaad de avocado. Kartels hebben hun ogen laten vallen op de plantages van de 'oro verde' (het groene goud) in de staat Michoacan, waar een leeuwendeel van de avocado's verbouwd worden. Moord en afpersing is gemeengoed, en er wordt zelfs gesproken van bloedavocado's.

Moeten we in Nederland vrezen dat we binnenkort geen advocaatpeer meer kunnen eten? Zo'n vaart zal het niet lopen, verwacht Jan Kees Boon van Fruitsandvegetablesfacts.com. Het grootste deel van avocado's halen we uit Peru, gevolgd door Zuid-Afrika en Chili. Wel is het volgens Boon mogelijk dat als de Amerikaanse vraag naar Peruaanse avocado's groter wordt, de prijs ook zal stijgen.
Tip voor het schillen van een avocado

Knijp eerst zachtjes in de avocado om de rijpheid te controleren. Als de vruicht meeveert en rond de steel zacht is, is hij rijp.

Snij de avocado overlangs doormidden en draai de twee helften in tegenovergestelde richting los van elkaar. Verwijder de pit met een lepel of haal deze er met een mes uit. Lepel het vruchtvlees uit de schil.

Wil je de avocado in plakken of blokjes snijden, snij de helften dan nogmaals doormidden. Trek de schil van de avocado of snij het vruchtvlees zo dicht mogelijk langs de schil los. Snij dan het vruchtvlees in plakken of blokjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: