Translate

donderdag 21 mei 2015

IS verovert archeologische schatkamer Palmyra en heeft helft van Syrië in handen

De Syrische stad Palmyra is gisteren in handen gevallen van IS. Het Syrische regeringsgezinde leger wist nog wel de meeste burgers uit de stad te evacueren. Daarna trok het leger zich terug. Met de verovering van Palmyra heeft IS de helft van Syrië in handen

Nu IS de historische stad Palmyra volledig heeft veroverd, heeft de terreurgroep meer dan vijftig procent van Syrië in handen. De strijders van IS trokken eerst de historische ruïnes in het noorden van de stad binnen na hevige gevechten met Syrische troepen en bondgenoten van de regeringstroepen.

Milities die trouw zijn aan de regering van de Syrische president Bashar al-Assad hebben zich nu teruggetrokken uit de stad. Eerder waren de troepen begonnen burgers te evacueren uit delen van Tadmur, de officiële Arabische naam van het 2000 jaar oude Palmyra. Volgens de staatsomroep is het gelukt de meeste inwoners in veiligheid te brengen voordat militanten van IS in groten getale de straten van de stad binnenstormden. Het is voor het eerst dat het IS is gelukt een stad direct te veroveren op het Syrische leger.


Werelderfgoedlijst

Palmyra, Tadmur in het Arabisch, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de vele antiquiteiten die de woestijnstad huisvest. Gevreesd wordt dat de waardevolle ruïnes door IS zullen worden vernietigd als de terreurgroep de controle overneemt.

Syrië heeft al honderden standbeelden uit de door IS-strijders belegerde historische stad verplaatst naar 'veilige locaties'. Dat zei Maamoun Abdulkarim, directeur archeologisch erfgoed van de Syrische regering, tegen persbureau Reuters.

Abdulkarim riep het Syrische leger, de oppositie en de internationale gemeenschap op om Palmyra te hulp te schieten. 'We vrezen nu vooral voor het museum en voor de grote monumenten die we niet kunnen verplaatsen. Dit is een strijd die de hele wereld aangaat.'


Bron
Lees ook: IS onthoofdt burgers in Palmyra
Lees ook: "IS begonnen met verwoesten beelden Palmyra"
Lees ook: Koerden verdrijven IS uit Mabrukeh
Lees ook: 'IS heeft bommen geplaatst in Palmyra'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: