Translate

zaterdag 9 mei 2015

Ebolavirus overleeft in oog van genezen patiënt

© epa.


Bij een Amerikaanse dokter die ebola overleefde, is het virus opnieuw opgedoken. Het virus hield zich verscholen in zijn oog. Dat zorgde ervoor dat zijn blauwe iris groen kleurde.

Artsen hadden tot nog toe geen idee dat de ziekte zich op die manier kon manifesteren. Ze dringen er nu op aan om alle ebola-overlevers te onderzoeken.

De Amerikaanse dokter Ian Crozier liep in september vorig jaar het ebolavirus op tijdens zijn werk in Sierra Leone. Hij werd teruggehaald naar de Verenigde Staten, waar hij een intensieve behandeling kreeg in het Emory University Hospital in Atlanta. Hij mocht in oktober het ziekenhuis verlaten, nadat alle sporen van het virus uit zijn bloed waren verdwenen.

Oogontsteking
Enkele maanden later kreeg Crozier last van een zijn ogen en zag hij slecht. Zijn linkeroog was ontstoken en opgezwollen. Hij keerde terug naar het ziekenhuis om een monster te laten nemen van zijn oog. Daar waren de dokters stomverbaasd in het vocht het ebolavirus opnieuw aan te treffen. Artsen geloven niet dat het virus via het oog besmettelijk is, omdat ebola niet in de tranen van de man werd teruggevonden.

Naast hevige pijn aan zijn oog, stelde Crozier ook vast dat zijn iris van kleur veranderde: van blauw naar groen. Dat gebeurde tien dagen nadat de eerste symptomen tot uiting kwamen. Nadat de man de nodige medicatie toegediend kreeg, verdwenen de problemen.

De dokters willen nu meerdere overlevenden van het virus onderzoeken. Ze hebben over de casus een artikel geschreven in The New England Journal of Medicine. Oogproblemen werden namelijk bij zo'n 40 procent van de ebolapatiënten vastgesteld, soms zelfs maanden na hun genezing. Eerder werd al bekend dat het virus nog een hele tijd in het sperma van genezen mannen kan overleven. Nu lijkt het er dus op dat ook het oog een mogelijke schuilplaats is, waar het virus kan blijven broeien.

1 opmerking:

  1. Denk je als patiënt van deze gruwelijke ziekte af te zijn, maar intussen broeit het rustig verder in het oog.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: