Translate

vrijdag 1 mei 2015

Agenten aangeklaagd voor doodslag; Baltimore juicht

© reuters.


Zes agenten van de politie in Baltimore zijn aangeklaagd voor doodslag. Alle zes waren betrokken bij de arrestatie van de 25-jarige Freddie Gray, die daarbij fatale verwondingen aan zijn ruggenwervel opliep. Na de bekendmaking brak feest uit in het deel van de stad waar de man was overleden.

Hoofdaanklager Marilyn J. Mosby maakte het nieuws vandaag bekend. Ze zei dat uit onderzoek is gebleken dat de agenten Gray's handen en enkels vastbonden en hem op zijn buik op de vloer van een politiewagen lieten liggen zonder hem vast te maken, terwijl zij door het westen van Baltimore reden.

Zij trokken zich niets aan van zijn herhaalde verzoeken om medische hulp en bleven met hem doorrijden. Toen zij het politiebureau bereikten, ademde Gray niet meer en had hij een hartstilstand. Een week later, op 19 april, stierf hij.

Politievakbond achter agenten
De politievakbond van Baltimore heeft het opgenomen voor de aangeklaagde agenten. ,,Hoe tragisch de situatie ook is, geen agent was verantwoordelijk voor de dood van Gray. Integendeel, de agenten hebben de hele tijd nauwgezet het midden gezocht tussen hun verplichtingen om Gray te beschermen en hun plicht om het publiek te beschermen'', schreef de Fraternal Order of Police in een open brief.

De vakbond wil dat de openbaar aanklager van de zaak wordt gehaald. Mosby zou de schijn van belangenverstrengeling hebben. 'Daaronder vallen uw persoonlijke en professionele banden met de advocaat van de familie Gray', schrijft de bond. Die meent ook dat 'het duidelijk is dat de uitkomst van het onderzoek directe gevolgen zal hebben voor de politieke toekomst van uw echtgenoot'. Mosby is getrouwd met een gemeenteraadslid in Baltimore, die de wijk vertegenwoordigt waar Gray is overleden.
Gebroken nek
Volgens bronnen die betrokken waren bij het onderzoek naar de dood, is Gray gestorven aan verwondingen die hij in de politiewagen opliep. Hij zou zijn nek hebben gebroken toen hij tegen de achterkant van de auto klapte. Ook liep hij een hoofdwond op die te herleiden is naar een bout in de wagen.

De menigte die zich had verzameld om naar de verklaring van Mosby te luisteren, brak in applaus uit. Automobilisten toeterden om hun instemming met de vervolging van de agenten te uiten. Sommigen riepen ,,gerechtigheid'', ,,gerechtigheid voor Freddie'' en ,,dank u, mevrouw Mosby''.

Gewelddadige rellen
De dood van de zwarte Gray leidde tot gewelddadige rellen in Baltimore. Het stadsbestuur kondigde een avondklok af om het geweld te bestrijden. Ook in andere steden gingen mensen de straat op om tegen het optreden van de agenten tegen Gray te protesteren.

Amerikaanse agenten zijn de laatste tijd vaker van racisme beschuldigd. Het bekendste voorbeeld is Ferguson, een voorstad van St. Louis. Daar werd vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener doodgeschoten door een blanke agent. De politieman werd daar uiteindelijk niet voor vervolgd.

'Niemand staat boven de wet', aldus Mosby. De openbare aanklager zei verder dat het mes dat Gray bij zich droeg een wettelijk toegestaan zakmes was, en geen rechtvaardiging kon zijn voor zijn arrestatie.


Bron
Lees ook: Turkse burgemeester haalt uit naar Baltimore en 'dom blondje'
Lees ook: Agenten Baltimore op borgtocht vrij

1 opmerking:

  1. Ik ben benieuwd of deze agenten ook veroordeeld zullen worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: