Translate

woensdag 29 april 2015

Russisch ruimtevaartuig dreigt te crashen

© epa.


Een Russisch onbemand ruimtevrachtschip dreigt neer te storten op aarde. Het vluchtcentrum bij Moskou heeft de controle over het vaartuig verloren, zo is vandaag bekendgemaakt. Verwacht wordt dat het toestel in de dampkring vrijwel volledig zal verbranden.

Het gaat om het ruimtevaartschip Progress M-27M dat gisteren werd gelanceerd en naar het internationale ruimtestation ISS zou moeten vliegen. Inmiddels is de vluchtleiding echter de hele controle kwijt. Vandaag wordt nog wel geprobeerd contact te krijgen met de Progress. Als dat niet lukt, valt het vaartuig tussen 7 en 11 mei terug op aarde.

Verkeerde baan
Meteen al na de start vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan kampte het vaartuig met problemen. Twee van de vijf antennes gingen niet open waardoor de raket in een verkeerde baan rond de aarde belandde. De baan was 30 kilometer wijder dan de bedoeling was. Toen heette het nog dat het toestel met enige vertraging donderdag bij ISS zou aankomen.

Vandaag werd duidelijk dat het vluchtcentrum geen contact meer kon maken met de Progress, die 2,4 ton aan spullen voor ISS aan boord heeft. Het is niet bekend waar het ruimteschip de dampkring zal binnenvallen. 

.

1 opmerking:

  1. Waar komt dit terecht en zal alles in de dampkring verbranden?

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: