Translate

maandag 27 april 2015

Raket Ariane-5 brengt Europese satellieten in de ruimte

De lancering van de raket © afp.


Een Ariane-5 met twee satellieten aan boord is gisteravond succesvol gelanceerd vanop de Europese ruimtevaartbasis Kourou in Frans-Guyana. Een half uur na de lancering bracht de raket de communicatiesatellieten Thor-7 en Sicral-2 in een baan om de aarde.

De lancering van de draagraket moest eigenlijk al vrijdag plaatsvinden, maar wegens een technisch probleem werd de start uiteindelijk met twee dagen uitgesteld. Het ging om de eerste lancering van een Ariane-5-raket dit jaar door de Europese luchtvaartorganisatie ESA.

De lading van de 222ste Ariane bestond uit twee satellieten. De Scandinavische Thor-7 satelliet wordt voor maritieme doeleinden ingezet.
De satelliet Sicral-2 gaat gebruikt worden door het Italiaanse leger. Ze zijn samen met de adapter in de nok van de meer dan vijftig meter hoge raket goed voor 9,85 ton.

Volgens Arianespace werden de satellieten een half uur na de lancering in een juiste baan om de aarde gebracht. De satellieten werden zo'n 2.500 kilometer boven de aarde afgezet, ter hoogte van de oostkust van Afrika. De 78ste Ariane-5 had op dat moment al 13.000 kilometer afgelegd. De snelheid in de ruimte bedroeg ongeveer acht kilometer per seconde.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: