Translate

dinsdag 28 april 2015

Iraanse troepen enteren vrachtschip

Niet het schip in kwestie. Foto ter illustratie © epa.


Iraanse troepen hebben een vrachtschip overgenomen en gedwongen naar een Iraanse haven te varen. Volgens de Iraanse staatstelevisie is het een Amerikaans schip. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie vaart het onder de vlag van de Marshalleilanden.

Het vrachtschip en de opvarenden zijn naar de havenstad Bandar Abbas gedirigeerd, meldde de nieuwszender al-Arabiya vandaag. De Iraniërs zeggen volgens het persbureau FARS dat het schip illegaal in de territoriale wateren van Iran voer en daarom werd belegerd. Een rechter zou bevolen hebben het schip tegen te houden. Volgens het Pentagon is het schip eerst gedwongen om dieper de Iraanse wateren in te varen, voordat de Iraanse troepen aan boord gingen.

Bij de aanval hebben de militairen volgens het Pentagon waarschuwingsschoten afgevuurd. De VS hielden de situatie met vliegtuigen in de gaten, nadat het schip een noodsignaal had gegeven.

De exploitant van het schip genaamd MV Maersk Tigris zei vanavond dat er 24 opvarenden zijn, voornamelijk mensen uit Azië en Oost-Europa. Nieuwszender al-Arabiya meldde eerder dat er 34 mensen aan boord zouden zijn, maar dat aantal klopte volgens de woordvoerder van Maersk niet. Het bedrijf zegt niet te weten waarom het schip werd tegengehouden door de Iraniërs. Het voer op dat moment door de Straat van Hormuz, op weg van Saudi-Arabië naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Vrij veel schepen varen onder de vlag van de Marshalleilanden, ongeveer 1 procent van de wereldhandelsvloot.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: