Translate

donderdag 2 april 2015

Copiloot zocht op internet naar zelfmoordmethodes


De eerste zwarte doos, een cockpit voice recorder. © Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA).

Tweede zwarte doos toestel Germanwings gevonden

© EPA.


De tweede zwarte doos van het gecrashte Airbus A320 van Germanwings is gevonden, meldt justitie in Marseille. Het gaat om een flight data recorder (fdr), oftewel een apparaat dat technische gegevens van de vlucht bevat. Ook werd bekendgemaakt dat de copiloot voor de fatale vlucht onderzoek had gedaan naar zelfmoordmethodes en naar de beveiliging van cockpitdeuren in vliegtuigen.


Het omhulsel van de tweede zwarte doos was al eerder gevonden. De openbaar aanklager zei dat de flight data recorder door een gendarme werd ontdekt aan de linkerkant van een ravijn die al 'meermalen' was uitgekamd. Het apparaat was 'volledig geblakerd', alsof het in brand had gestaan, maar de inhoud is 'mogelijk nog bruikbaar'.

De fdr registreert de snelheid, hoogte, koers en locatie van een vliegtuig. De box wordt zo gemaakt dat hij heftige condities, zoals enorme hitte of een val, kan weerstaan. Zo'n doos bevindt zich meestal achterin een vliegtuig.

De eerste zwarte doos van de neergestorte Airbus werd gevonden op de dag van de crash van vorige week. Die box was een cockpit voice recorder, waarop opnames van gesprekken uit de cockpit staan.

Uit de gegevens op deze doos bleek dat copiloot Andreas Lubitz (27) de piloot had buitengesloten uit de cockpit en het vliegtuig opzettelijk liet neerstorten. Hij leed aan ernstige psychische problemen en oogaandoeningen.

Onderzoek naar zelfmoordmethodes
In het huis van Lubitz is daarnaast een tablet gevonden. De Duitse autoriteiten hebben zijn browsergeschiedenis onderzocht en konden zo zien welke zoektermen Lubitz had ingevoerd. Alleen de geschiedenis van de week tussen 16 en 23 maart was beschikbaar.

Behalve manieren om zelfmoord te plegen en medische behandelingen voor depressie bekeek Lubitz ook cockpitdeuren en de wijze waarop die zijn beveiligd, aldus de aanklager. Het is niet duidelijk naar welke ziekte hij heeft gezocht.

Geïdentificeerd
Bij de crash van de Airbus van Germanwings vielen vorige week 150 doden. Onder hen waren naast een Nederlandse vrouw ook 72 Duitsers, twee baby's en zestien scholieren. In totaal zijn 2854 lichaamsdelen gevonden en onderzocht, alle inzittenden zijn geïdentificeerd.
Bron
Lees ook: Analyse zwarte dozen: daad copiloot 'volledig duidelijk'

1 opmerking:

  1. Dit is een nachtmerrie voor familieleden van de slachtoffers om te horen dat de copiloot het toestel doelbewust heeft laten neerstorten en dit heeft voorbereid.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: